KOSTUNDERSKOTT

Akut hungersnöd i form av ett piller

Just nu står världen inför den största hungerkatastrofen i modern tid. För att belysa verkligheten för miljontals människor runt om i världen har vi tagit fram ett kostunderskott. Pillret har minimalt med näring och symboliserar det minimala intag som människor i hungersnöd lever på. 

Kostunderskott – Bidrar till b.la. extrem hungerkänsla, benskörhet, blodbrist och infertilitet.
Kostunderskott – Bidrar till b.la. extrem hungerkänsla, benskörhet, blodbrist och infertilitet. Foto: JMW Golin

För att sprida och öka kunskapen kring den negativa utvecklingen har Act Svenska kyrkan tagit fram ett piller som symboliserar den akuta hungersnöden. Kostunderskottet innehåller minimalt med näring och symboliserar näringsinnehållet som människor i akut hungersnöd får i sig dagligen. Varje piller innehåller därför undermåliga nivåer av fett, kolhydrater, proteiner och vitaminer. 

– Olika organ i kroppen som njurar, hjärta, tarmar och hjärna tar skada av långvarig hunger och otillräcklig näringsrik kost. Det finns en hög risk att vissa organ skadas för alltid, vilket medför sjukdomar och för tidig död, säger Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan. 

Bild på man som vandrar över en uttorkas slätt.
Foto: Sajjad HUSSAIN / AFP

Global matkris

Afrikas horn är just nu drabbat utav en av de värsta torrperioderna i modern tid. Fler än 14 miljoner människor i Etiopen, Kenya och Somalia befinner sig därför just nu i akut brist på mat och vatten på grund av torkan som drabbat regionen. Enligt FN förväntas över fem miljoner barn i dessa länder att drabbas av akut undernäring, många av dessa under fem år gamla.

– Det produceras tillräckligt med mat i världen för att mätta människor samtidigt lever miljontals människor i hungersnöd. För att belysa den orättvisa fördelningen så har använder vi oss av ett symboliskt kostunderskott som för tankarna till måltidsersättningar och kosttillskott. Med kostunderskottet vill vi visa på och sprida kunskap om den negativa utveckling som pågår och hur olika verkligheten ser ut beroende på var vi föds, säger Erik Lysén.

En pojke bär vattendunkar i ett torrt landskap.

Akut hungersnöd på Afrikas horn

Fattigdom, utsatthet och hunger i världen ökar. Pågående kriser förvärrar dessutom situationen för människor som redan lever i utsatthet. Länderna på Afrikas horn är några av de mest drabbade.