Bild på fastebössa med ritat motiv av en fågel som håller i en olivkvist med texten "fred" bredvid.
Foto: True North/Ikon
Dela lika Under samma himmel

Var med och fyll fastebössan

Dela med dig till människor som är i akut hungersnöd, är på flykt från kriget i Ukraina eller lever i utsatthet under samma himmel. Låt ditt bidrag i årets fastebössa göra verklig skillnad. Tillsammans gör vi världen hel.

45 miljoner människor är i akut hungersnöd. Fler än 82 miljoner människor är på flykt. Krig, konflikter, naturkatastrofer och förtryck tvingar dagligen medmänniskor att fly eller på annat sätt söka efter trygghet.

Hälsa, säkerhet, jämställdhet och tillgång till näringsriktig mat är mänskliga rättigheter, men ändå är det en ständig brist i vår värld. Vi lever alla under samma himmel, men verkligheten ser olika ut.

Tillsammans kan vi göra skillnad

Act Svenska kyrkan arbetar med partner över hela världen för att främja en hållbar och rättvis matförsörjning och för att främja en hållbar fred. Din gåva gör skillnad!

Genom att vara med och fylla fastebössan delar du med dig till människor som är i akut hungersnöd, är på flykt från kriget i Ukraina eller lever i utsatthet under samma himmel.

Ge en gåva och bjud in dina vänner att vara med och bidra till en mer rättvis värld. Tillsammans kan vi vara ett stöd och en tillflykt i oro, nöd och krig.

Ge din gåva på Facebook, här i gåvoformuläret nedan eller swisha till 900 1223. Gåvorna används där behoven är störst.

HJÄLP OSS SKAPA FÖRÄNDRING

Vårt arbete handlar om att nå en positiv, långsiktig och hållbar förändring. Det kan bara ske om vi samarbetar och därför är samarbetet med våra partner kärnan i vårt arbetssätt. Utgångspunkten i allt vi gör är att aldrig sluta tro på, och alltid stå upp för, människors kapacitet och rätt att utveckla och påverka sina liv och samhällen.

Fastans förändringsbudskap

Fastan bär i sig själv på ett budskap om att agera för förändring och fastebössan är en välkänd symbol för vår fasteaktion. Sedan 1965 har den stått på svenska köksbord som en påminnelse om att fastan är en tid för att dela med sig – men nu även i digitala kanaler.

Ge din gåva på Facebook, här i gåvoformuläret nedan eller swisha till
900 1223. Gåvorna används där behoven är störst.

Äldre bild på liten pojke som äter frukost och det står en fastebössa på bordet.
Den första riksomfattade fasteaktionen 1965 nådde ut i hemmen. Foto: Från boken "Lutherhjälpens första 50 år" av Björn Ryman som kom ut år 1997.
Produktbild av matkasse i tyg som är kluven på mitten. Några ärtor har rullat ut på bordet.

Dela lika under samma himmel

Världen står inför en global hungerkris. Det finns tillräckligt mycket resurser globalt för att lösa hungerkrisen, ändå är världen hungrigare än någonsin. Problemet är en fördelningsfråga, vi delar inte lika på makt och resurser. Vi måste tillsammans skapa möjligheter där människor själva kan försvara sin rätt till en hållbar försörjning. Tillsammans med andra kyrkor, organisationer och tusentals frivilliga vill Act Svenska kyrkan bidra till en mer rättvis värld där alla människor kan äta sig mätta.

Kampanj bild visar grafik över jorden, där halva är dag och andra halvan natt

Dela lika-dagen

Kriget i Ukraina har orsakat smärta och förtvivlan, men det har hos många också väckt en stor medkänsla och strävan att dela med sig till andra. Den 20 mars uppmärksammar Act Svenska kyrkan världens orättvisa fördelning av mat, makt och resurser. Vi kallar dagen för Dela lika-dagen.

Person i vit tröja håller i två blå jeans

Sälj på Tradera och bidra till fred och minskad hunger

Genom att sälja till förmån för Act Svenska kyrkan på Tradera kan du vara med och stötta människor som är i akut hungersnöd, på flykt från kriget i Ukraina eller lever i utsatthet.

Fler sätt att stödja

• Bli månadsgivare