Produktbild av matkasse i tyg som är kluven på mitten. Några ärtor har rullat ut på bordet.
Foto: True North
Fasteaktionen 2022

Dela lika under samma himmel

Fasteaktionen 2022 är avslutad. Tillsammans samlade vi in 61,6 miljoner, vilket är ett nytt rekord! Vi vill rikta ett varmt tack till alla er som har engagerat sig och bidragit med gåvor, aktiviteter, auktioner, tid och energi! Tillsammans har vi delat med oss till människor som är i akut hungersnöd, är på flykt från krig eller av någon annan anledning lever i utsatthet. Tillsammans gör vi världen hel.

Krig, konflikter, naturkatastrofer och förtryck tvingar dagligen medmänniskor att fly eller på annat sätt söka efter trygghet. Act Svenska kyrkan arbetar med partner över hela världen för att främja en hållbar och rättvis matförsörjning samt en hållbar fred. 

Årets fasteaktion bidrar till en mer rättvis värld. I en tid där människor tvingas fly från sina hem och alltför få kan äta sig mätta vill vi vara med och bryta den negativa utvecklingen. 

Var med och gör skillnad du med

Genom att ge en gåva bidrar du med stöd till människor som är i akut hungersnöd, är på flykt från kriget i Ukraina eller av annan anledning lever i utsatthet. Våra lokala partner finns på plats och gör verklig skillnad. Det kan din gåva också göra. 

Gåvorna som samlas in under fastekampanjen används där behoven är som störst. Dela lika under samma himmel, swisha halva matkassen till 900 1223.

Din gåva går bland annat till: 

 • 100 kr räcker till utbildning för en jordbrukare i Etiopien. Utbildningen ger kunskap om klimatanpassat växelbruk, trädplantering och vattenbevarande jordbruksmetoder.
 • 100 kr räcker till fröer för en familj i Sydsudan. Fröerna ger naturligt tåliga grödor som står emot nyckfullt väder och ger mat på bordet.
 • 110 kr räcker till en ”matkasse” för en familj i Filippinerna innehållandes ris, sardiner, köttfärs, socker, mjölk, nudlar, diskmedel och tvål.
 • 150 kr ger 24 barn näringsersättning som räddar liv vid undernäring.
 • 160 kr räcker till fyra mangoplantor för en familj i Etiopien. Mangoplantan tillför ny näring till jorden, minskar erosionen, ger varierad mat och tryggare inkomster.
 • 180 kronor räcker till ett hygienpaket vid gränsen mellan Ungern och Ukraina (tvål, schampo, tvätt- och diskmedel, toalettpapper, tandkräm, handsprit). 
 • 280 kr räcker till ett matpaket vid gränsen mellan Ungern och Ukraina (mjöl, ris, olja, gryn, kött- och fiskkonserver, mjölk, mörk choklad, pasta, ärtor, kakor).
 • 650 kr räcker till ett team av socialarbetare i Filippinerna. I arbetet görs stödjande och utredande besök hos barnfamiljer som lever på gatan.
En åker i solnedgång
Foto: Gustaf Hellsing /Ikon

Tillsammans gör vi världen hel - Fasteaktionen 2022

Fasteaktionen bjuder in till reflektion och omprövning av hur var och en av oss kan bidra till en hållbar utveckling för att alla människor och samtidigt innebär att framtida generationer får samma förutsättningar att leva andligt, socialt och ekonomiskt hållbart inom skapelsens gränser.

Det handlar om en kamp för att överleva. Jag har sett människor tvingas äta blad och ogräs från skogen, okända svampar de hittat och mangofrön för att inget ville växa. Jag såg människor dö.

Geetanjali Mohanty, Community officer, LWSIT, Indien

Act Svenska kyrkan vill främja människors möjligheter att delta i ekonomin på rättvisa och hållbara villkor för en hållbar och rättvis matförsörjning. En viktig del i det arbetet är att utbilda människor om deras rättigheter och informera om hur de kan samarbeta och få hjälp av myndigheter.

Vårt arbete handlar om att nå en positiv, långsiktig och hållbar förändring. Det kan bara ske om vi samarbetar och därför är samarbetet med våra partner kärnan i vårt arbetssätt. Utgångspunkten i allt vi gör är att aldrig sluta tro på, och alltid stå upp för, människors kapacitet och rätt att utveckla och påverka sina liv och samhällen. 

Det produceras mer än tillräckligt med mat i världen för att alla människor ska bli mätta.

FN (nov 2021)
Bild på fastebössa med ritat motiv av en fågel som håller i en olivkvist med texten "fred" bredvid.

Var med och fyll fastebössan

Dela med dig till människor som är i akut hungersnöd, är på flykt från kriget i Ukraina eller lever i utsatthet under samma himmel. Låt ditt bidrag i årets fastebössa göra verklig skillnad. Tillsammans gör vi världen hel.

Person i vit tröja håller i två blå jeans

Sälj på Tradera och bidra till fred och minskad hunger

Genom att sälja till förmån för Act Svenska kyrkan på Tradera kan du vara med och stötta människor som är i akut hungersnöd, på flykt från kriget i Ukraina eller lever i utsatthet.

Kampanj bild visar grafik över jorden, där halva är dag och andra halvan natt

Dela lika-dagen

Kriget i Ukraina har orsakat smärta och förtvivlan, men det har hos många också väckt en stor medkänsla och strävan att dela med sig till andra. Den 20 mars uppmärksammar Act Svenska kyrkan världens orättvisa fördelning av mat, makt och resurser. Vi kallar dagen för Dela lika-dagen.

Två brandmän står och tittar på ett sönderbombat hus.

Act Svenska kyrkan agerar för Ukraina

Kriget i Ukraina drabbar många. Läget är akut! Behoven är stora och fortsätter att öka. Våra lokala partner finns på plats och stöttar befolkningen. Humanitära insatser pågår och fler förbereds. Din gåva behövs!

Följ Act Svenska kyrkan i sociala medier

Act Svenska kyrkan...

 •  drivs av tron att alla människor har lika värde.
 • arbetar för alla människors rätt till mat, försörjning, trygghet, utbildning, hälsa och tro.
 • finns ofta på plats redan innan katastrofen inträffar – och stannar kvar efter den.
 • arbetar för rättvisa, fredliga och demokratiska samhällen som ger människor som lever i utsatthet förutsättningar att själva förändra sina liv.
 • kontrolleras av Svensk insamlingskontroll – vi hanterar gåvor på ett ansvarsfullt sätt.
 • är medlem i ACT-alliansen, Action by Churches Together, som är ett globalt samarbete mellan kyrkor och kyrkorelaterade organisationer, för katastrofinsatser, utveckling och påverkan.

För dig som vill samla in till fasteaktionen

Under kampanjen som pågår från Fastlagssöndagen till Palmsöndagen, samlar vi in pengar till Act Svenska kyrkan - för allas rätt till ett värdigt liv.

På Act Svenska kyrkans intranät hittar du  tips och inspiration för ditt arbete. Tack för ditt engagemang!