Församlingarna är grunden

• Biskop Sven-Bernhard predikar i Roma kyrka 16 oktober 2011

Biskop Sven-Bernhard predikar i Roma kyrka 16 oktober 2011 Foto: Bo-Göran Kristoffersson

• Biskope Sven-Bernhard predikar i Roma kyrka kontraktsdag 16 oktober 2011

Biskope Sven-Bernhard predikar i Roma kyrka kontraktsdag 16 oktober 2011 Foto: Bo-Göran Kristoffersson

• Biskop Lennart predikar i Eksta kyrka andra Advent 2010

Biskop Lennart predikar i Eksta kyrka andra Advent 2010 Foto: Sophie Malmros

• Prosten Ragnar Svenserud predikar i Norrlanda kyrka andra Advent 2010

Prosten Ragnar Svenserud predikar i Norrlanda kyrka andra Advent 2010 Foto: Lars-Ulle Gadefors

• Dop och konfirmation i Othem-Boge församling.

Dop och konfirmation i Othem-Boge församling. Foto: Jan Lindmark

• Pax-vandring längs gotländska St Olofsleden september 2011

Pax-vandring längs gotländska St Olofsleden september 2011 Foto: Rebecca Kinnander

Bön i musik och rörelse. Domkyrkan sommar 2010

• Återöppnande av Eksta kyrka andra Advent 2010.

Återöppnande av Eksta kyrka andra Advent 2010. Foto: Sophie Malmros

• Heliga danser i Visborgskyrkan 22 oktober 2012

Heliga danser i Visborgskyrkan 22 oktober 2012 Foto: Rebecca Kinnander

• Helig dans i gudstjänst på Gotland.

Helig dans i gudstjänst på Gotland. Foto: Kjell Lindén

På Gotland finns 39 församlingar indelade i 20 pastorat och tre kontrakt. Kontrakten på Gotland benämns treding; Nordertredingen,Medeltredingen och Sudertredingen. Indelningsenheten treding lever kvar sen förkristen tid och hade då betydelse i rätts- och förvaltningssammanhang.

Församlingen har lokal självstyrelse men är samtidigt en del av ett stift och av Svenska kyrkan som trossamfund. Alla medlemmar har tillsammans ansvaret för att församlingens grundläggande uppgift - gudstjänst, undervisning, diakoni och mission - blir utförd. För varje församling finns ett kyrkoråd som är församlingens styrelse och en kyrkoherde med ansvar för ledning, samordning och tillsyn.