Visby domkyrkoförsamling Besöksadress: Norra Kyrkogatan 4, 62155 VISBY Telefon: +46(498)206800 E-post till Visby domkyrkoförsamling

Begravning

Mitt i det svåraste av svåra, måste du också planera en begravning. När sorgen ligger tjock kan begravningen ändå vara något att se fram emot. Vid begravningsgudstjänsten får din anhörige ett slut på jordelivet. Du och de andra anhöriga får en möjlighet till ett fint avslut, något att gå vidare från.

Det är viktigt att ta farväl. Särskilt viktigt är det vid livets slutliga avsked. Seder i samband med en begravning fyller grundläggande mänskliga behov av trygghet och kontinuitet.

Begravningsgudstjänsten fungerar som en ritual för avsked. Vi tackar för vad den döde givit oss. Vi ber om ursäkt för det som inte blev som vi hoppades. Vi förlåter och ber om försoning för det som brustit mellan oss. Prästen lyser frid över den avlidne och överlåter henne i Guds gemenskap och evig frid.

Varje begravningsgudstjänst anpassas till den situation som råder och prästen och de anhöriga utformar den ofta tillsammans. Därför är det bra om anhöriga börjar med att ta kontakt med sin församling och berättar om dödsfallet.