Bild från drop in-dop 2012
Foto: Åsa Höjer

I dopet förs barnet in i livets stora sammanhang, i gudsgemenskapen.

Vad roligt att du vill veta mer om dopet. Här har vi samlat massor av information om dopets betydelse men också praktiska saker som hur du bokar både dop som dopkaffe, dopklänningar som går att låna och vilken musik som ska spelas i kyrkan. Hittar du inte svaret på din fråga får du gärna höra av dig till oss så hjälper vi till.

Här bokar du dopet!

Bokning av dop

Du är välkommen att kontakta församlingsexpeditionen vid bokning av dop.

Symbolik

Dopvatten och dopfunt. Dopljus och dopklänning. Varför används de? Och varför gör vi korstecknet?

Musik till dopet

Upptäck den rikedom av texter och välkända melodier som passar extra bra vid en dopgudstjänst! Fråga gärna den präst och/eller den kyrkomusiker som skall tjänstgöra vid dopet om du vill få hjälp i ditt musikval.

Fadder

Att vara fadder är ett hedersuppdrag som varar hela livet.

Vuxendop

Man kan döpas oavsett ålder

Kostnad för dop?

Dopet kostar inte någonting. Det ingår i ditt medlemskap i Svenska kyrkan.

Längtan

Vuxen väg till tro - Katekumenat

Längtar du efter att, tillsammans med andra, få samtala om livet och tron? Söker du ett sammanhang där dina frågor och erfarenheter är utgångspunkten, inte de färdiga svaren? Då kan Katekumenatet – en vuxen väg till tro – vara något för dig!

Dopet tillhör en av kyrkans heliga handlingar, ett av kyrkans sakrament. Att det kallas så beror på att det är något som instiftats av Jesus själv. En handling där ett jordiskt medel (vattnet) ger en andlig gåva (barnaskap hos Gud).

Dopet kan också ses som en rit, en handling som hjälper människan att markera en viktig milstolpe i livet. Sådana riter behöver vi när ett barn har fötts, när man håller på att bli vuxen, när man älskar någon och vill gifta sig och när någon har dött. Alla är riter med livsomfattande innehåll.

Vanligast är att döpas som barn men det finns ingen åldersgräns för dopet. Skillnaden är att den som döps som vuxen genom kyrkans försorg också undervisas inför sitt dop medan barnet får sin undervisning i efterskott - av sina föräldrar, faddrar och vid konfirmationen.

I dopgudstjänsten stöter du på en mängd olika tecken eller symboler, lär mer om dessa här intill.