Rappestads kyrka

I början av 1200-talet byggdes den gamla kyrkan av kalksten. Två eldsvådor, en 1738 och en 1778, gjorde att den inte kunde återställas i sitt ursprungliga skick. Den nya kyrkan, uppfördes i stort sätt på samma plats som den gamla och stod klar 1802 men invigdes först år 1807.

Altartavlan längst fram i kyrkan föreställer Jesus i Getsemane och är målad av Per Hörberg. Den skänktes till kyrkan år 1802.
I kyrkan finns en Schörlinorgel från 1815 och den räknas som en av de finaste i landet.

Kyrkans dopfunt skänktes till församlingen 1960 och är tillverkad av kolmårdsmarmor. Församlingen har en brudkrona i förgyllt silver som tillverkades 1904  och som lånas ut vid bröllop i kyrkan.

I Rappestad kyrka firas mässa varje söndag kl.10. Det är den enda av församlingens fem kyrkor som har den kontinuiteten. Det har den därför att Rappestad kyrka är den av församlingens kyrkor som ligger mitt i församlingen, och lättast kan nås av alla. Orsaken till att fira gudstjänst i samma kyrka varje söndag är att alla ska veta var gudstjänsten firas och lätt hitta till dit. Det gör också att den gudstjänstfirande församlingen möts i samma gudstjänst, vilket berikar all vår verksamhet och alla gudstjänstfirare.

Se vidare under GUDSTJÄNST

Vill veta mer kan du läsa i Rappestads kyrkobeskrivning.

Lasse Svensson

Kyrkovaktmästare