Foto: Charlotte

Fasteris och virtuella våfflor ska ge klirr i kassan

När fasteaktionen inte kan genomföras som vanligt krävs nytänk. I Mariakyrkan i Växjö planeras det för torgförsäljning av fasteris, virtuella våfflor med mera.

artikel ur Kyrkans tidning nr 9 2021

 

Insamling till fasteaktionen på nya sätt

 

Silkespapper i knalliga färger ligger utspridda på ett bord, tillsammans med saxar och limflaskor. Ett stort fång björkris står och väntar i en vas på golvet. Det ska tillverkas fasteris denna onsdag. Åtta damer, uppdelade på två rum med tanke på pandemin, har samlats för att förvandla pappersarken till små färgklickar i de nakna vinterkvistarna.

–Då är det bara till att jobba, säger Eva Fall, som leder den internationella gruppen i Mariakyrkan, efter att ha gått igenom planeringen för fastetiden och visatdeltagarna hur de små pappersblommorna ska vikas.

–Förra våren försvann ju allt bara. Vi bestämde oss för att vi måste försöka göra någonting under den här fasteaktionen, säger Eva Fall.

I vanliga fall brukar den internationella gruppen ordna brödförsäljning på kyrktorget på midfastosöndagen och baka våfflor till kyrkkaffet på Jungfru Marie bebådelsedag, något som brukar ge bra inkomst. I år har de fått tänka nytt. Under de fem onsdagarna i fastan kommer de istället att stå på torget och sälja fasteris och bakverk, skramla i bössor och ha med sig material från Act Svenska kyrkan att sälja och dela ut.

–Det kan vara bra att kyrkan syns i torghandeln ibland också, menar Eva Fall.

Eftersom gruppen inte kan sälja våfflor som vanligt i år kommer de istället att sälja så kallade virtuella våfflor. Istället för att äta en våffla till kyrkkaffet som man brukar, kan man helt enkelt sätta in motsvarande slant –eller mer -till fasteaktionen istället. Det planeras också för en tipspromenad kring kyrkan, coronasäkrad korv och gemenskap utomhus.

Just gemenskapen med andra är något som många har saknat under det senaste året. Några i gruppen tog därför initiativ till en promenadgrupp som hållit igång sedan i somras.

–Vi var några en söndag som tyckte det kändesså tomt, berättar Eva Fall.

Upplägget är enkelt, alla som vill följer med på en liten runda på cirka två kilometer, så att även den som använder rollator kan gå med. Efter en bit på vägen blir det en liten tankebubbla, just nu är det Frälsarkransen. Efterytterligare en liten bit på vägen blir det ståfika, psaltarpsalm och bön.

–Vi har en liten struktur, men framför allt har det varit viktigt med småpratet medan vi går. Det är många som sitter ensamma hemma nu och behöver lite andra infallsvinklar, säger Eva Fall.

Charlotte Granrot Frenberg

Fasteaktionen
Årets fasteaktion, Under samma himmel, ska bidra till att lindra konsekvenserna av att den extrema fattigdomen ökar på grund av pandemin. Under sex veckor, fram till palmsöndagen den 28 mars, är målet att samla in 30 miljoner kronor. Fasteaktionen engagerar tusentals frivilliga och anställda i Svenska kyrkans församlingar. Uppfinningsrikedomen är stor: digitala konserter, tävlingar och webbfika är bara några exempel. Det planeras också för en jätteauktion på Tradera.

Mer information om fastekampanjen finns här.

 

 

Klibbiga fingrar. Limmet är klistrigt, konstaterar Nina Tärnerstig Foto: Charlotte