Perenna planteringar

Perenna planteringar
Här presenterar vi årets fem perenna planteringsförslag. Vi har valt sorter som ska vara lättskötta och inte ätas upp av sniglar eller rådjur. (I parentes efter varje växtsort står det när de blommar.) Låt dig inspireras till den grav som du sköter om eller beställ din favoritplantering tillsammans med skötsel av kyrkogårdsförvaltningen! Vill du ha ännu mer detaljerad information, t ex de latinska namnen, är du välkommen att kontakta oss.

Om du väljer en perenn plantering på din skötselgrav i stället för sommarblommor hjälper du till att bidra till en mer hållbar miljö. Innan plantering görs en jordförbättring, även årlig gödsling ingår då det behövs. Perenner kan ta en till tre säsonger på sig att bli etablerade och trivas på sin plats. Fjolårets vissnade växtdelar klipps bort på våren och på vintern täcker vi vilande växtdelar med löv och granris.

Stillheten
Sol, halvskugga, torktålig. Höjd ca 30 cm.
Kullerstenar, vårälväxing (prydnadsgräs), vit backtimjan (juni-aug), backsippa (april-maj).
Denna plantering ger en modern, avskalad känsla genom de runda stenarna som täcker hela planteringsytan. Ur stenarna kommer gräset upp i ena hörnan av ytan. Backtimjan slingrar sig runt stenarna och på våren tittar sipporna upp som ett vårtecken. Trivs nästan var som helst på kyrkogården.
Se skiss – Stillheten

Solbädd
Sol, torktålig, näringsfattig jord. Höjd ca 20 cm
Vit fetknopp (juni-juli), taklök (juli-augusti), björnsvingel (juni-juli)
En kombination av gröna gräskuddar som omges av lågväxta fetbladsväxter ger denna rabatt en böljande stilla känsla. Färgtonen går i vinrött – rosa. Har man tur är gräskudden grön även på vintern.
Se skiss –Solbädd

Rosa skyar
Sol-halvskugga, bra dränering och fuktighetshållande jord. Höjd ca 30 cm.
Biokovonäva (juni-juli), julros (vår och höst), pärlhyacint (april-maj)
En kombination av gröna gräskuddar som omges av lågväxta fetbladsväxter ger denna rabatt en böljande stilla känsla. Färgtonen går i vinrött – rosa. Har man tur är gräskudden grön även på vintern.
Se skiss – Rosa skyar

Lila fält
Sol, torrt. Höjd ca 40 cm
Lavendel (juli-augusti), krypmalört (augusti), backsippa (april-maj)
Blommorna går i blålila och bladverket i silvergrönt med en luden känsla, vilket gör rabatten fin under hela säsongen. Passar i öppna, soliga lägen på kyrkogården.
Se skiss – Lila fält