Meny

Själavård

Alla kan vi hamna i lägen då livet känns tufft och du är ledsen, orolig eller rädd. Då gör det skillnad att få samtala med någon som tar sig tid att lyssna på vad du tänker och känner. I kyrkan kallar vi sådana samtal för själavårdssamtal.

Välkommen att kontakta Svenska kyrkan när du vill samtala med en präst eller en diakon. Du behöver inte vara kristen eller vara medlem i Svenska kyrkan och det kostar ingenting.

Få enskild själavård hos en präst eller en diakon
I ett enskilt själavårdssamtal är det du själv eller du och några andra tillsammans som pratar med en präst eller en diakon om ett gemensamt problem.

Du som söker upp en präst eller en diakon för ett samtal behöver inte alls ha en kristen tro.    

För prästen och diakonen är förstås tron på Gud en självklar grund i själavårdssamtalet. 

Bikta dig hos en präst
I ett biktsamtal får du ta emot Guds förlåtelse och du får hjälp att förlåta dig själv. Biktsamtalet börjar med att du pratar med prästen. Sedan bekänner du din synd. Prästen förlåter dig på uppdrag av Jesus Kristus. Efteråt är det Jesus Kristus som bär dina bördor.

Präster och diakoner har tystnadsplikt
Vid enskild själavård och bikt har prästen absolut tystnadsplikt. Det finns inga undantag från tystnadsplikten. Även om den som samtalat med prästen vill att prästen ska föra det vidare går det inte. 

Diakonen har också tystnadsplikt men till skillnad från en präst kan en diakon bli kallad till vittne i en rättegång. En diakon får också bryta tystnadsplikten när det handlar om brott. Den som har samtalat med en diakon kan själv gå med på att diakonen får lämna informationen vidare. 

Diakonins hus

Drop in-samtal med präst eller diakon.
S:t Eriks torg 7.
Samtalstider måndag–torsdag kl 13–15, fred 10-12. 

 

Själavård i domkyrkan

Till Uppsala domkyrka kan du komma för enskilt samtal (själavård och/eller bikt) med präst eller diakon, utan tidsbokning, måndag till fredag kl 15.30-17.30.

 

Jourhavande präst nattetid: ring 112 och
be att få tala med jourhavande präst.

Själavård i sävja Kyrka

Drop in-samtal

Onsdagar kl 17.30-18.15 i Sävja kyrka.