Samtal och själavård

Alla kan vi hamna i lägen då livet känns tufft och du är ledsen, orolig eller rädd. Då gör det skillnad att få samtala med någon som tar sig tid att lyssna på vad du tänker och känner. I kyrkan kallar vi sådana samtal för själavårdssamtal.

Någon att prata med

Välkommen att kontakta Svenska kyrkan när du vill samtala med en präst eller en diakon. Du behöver inte vara kristen eller vara medlem i Svenska kyrkan, och det kostar ingenting.

Du kan få samtalsstöd via telefon, digitalt eller i ett personligt möte. Kontakta din församling om du vill boka tid för ett samtal. Präster och diakoner finns också i sjukhuskyrkan, universitetskyrkan, i försvarsmakten och på fängelser.

Kom ihåg att du alltid kan kontakta din närmaste kyrka för samtalsstöd.

Få själavård hos en präst eller en diakon
I ett själavårdssamtal är det du själv eller du och några andra tillsammans som pratar med en präst eller en diakon. Vi finns här för dig oavsett ålder och livssituation.

För präster och diakoner är tron på Gud självklar, men du behöver inte tillhöra Svenska kyrkan eller vara troende. Du får – men behöver inte – prata om Gud, läsa Bibeln eller be när du talar med en präst eller diakon.

Bikta dig hos en präst
Kanske vill du bikta dig. I ett biktsamtal får du ta emot Guds förlåtelse och du får hjälp att förlåta dig själv. Biktsamtalet börjar med att du pratar med prästen. Sedan bekänner du din synd. Prästen förlåter dig på uppdrag av Jesus Kristus. Efteråt är det Jesus Kristus som bär dina bördor.

Präster och diakoner har tystnadsplikt
Vid enskild själavård och bikt har prästen absolut tystnadsplikt. Det finns inga undantag från tystnadsplikten. Även om den som samtalat med prästen vill att prästen ska föra det vidare går det inte.

Diakonen har också tystnadsplikt men till skillnad från en präst kan en diakon bli kallad till vittne i en rättegång. En diakon får också bryta tystnadsplikten när det handlar om brott. Den som har samtalat med en diakon kan själv gå med på att diakonen får lämna informationen vidare.

samtal med diakon eller präst

Kanske söker du någon att tala med men inte riktigt vet var eller till vem du ska vända dig. Vi erbjuder samtal med diakon eller präst i Uppsala domkyrka och även möjlighet att ringa och samtala. Både diakoner och präster har tystnadsplikt. Välkommen att besöka samtalsmottagningen i Uppsala domkyrka, Mennanders kor.

Själavård i domkyrkan
Drop in-samtal med diakon/präst mån–fre 14.30–16.30 i Mennanders kor.

Samtal via telefon
018-430 38 08, kl 10–12 samt 13–15 vardagar (Diakonins hus).

Jourhavande präst nattetid: ring 112 och
be att få tala med jourhavande präst.

Kom ihåg att du alltid kan kontakta din närmsta kyrka för samtalsstöd.

Pastoral care in Uppsala Cathedral, Mennanders kor
Drop in, free of charge. Wednesday and Friday 13.00–15.00, Tuesday and Thursday 14.30–16.30. (From 24 august Monday–Friday 14.30–16.30)

Själavård i sävja Kyrka

Drop in-samtal

Onsdagar kl 17.30-18.15 i Sävja kyrka.