Svenska kyrkan Uppsala Besöksadress: Domkyrkoplan 2 A, 75310 Uppsala Postadress: BOX 897, 75108 UPPSALA Telefon: +46(18)4303500 E-post till Svenska kyrkan Uppsala

Sara Lisa Morea

Sara Lisa Moraea (1716–1806) var Carl von Linnés hustru. Hon var dotter till en läkare i Dalarna. När Linné var färdig med sin utbildning och hade fått en läkartjänst kunde Sara Lisa och han gifta sig 1739.

Den tidens husfruar hade bred kompetens och var högt aktade. Linné var uttalat glad över sin hustru och hur väl hon tog ansvar för familjens stora hushåll, fastigheter, skog och lantbruk i och utanför Uppsala.

I tjänstebostaden på Svartbäcksgatan (idag Linnémuseet) bodde man vintertid. Under sommarhalvåret levde familjen framförallt ute på Hammarby i Danmarks socken söder om Uppsala. Hammarby var också Sara Lisa Moraeas planerade änkesäte.

Sonen Carl efterträdde sin far som professor 1778, men när även han dog 1783 flyttade Sara Lisa ut till Hammarby för gott. Där levde hon tillsammans med två av sina döttrar och fortsatte att driva gården med framgång.

Det var hustrun Sara Lisa som beställde gravhällen i domkyrkans västra ände. På den nämns maken, sonen och hon själv, men ytterligare fyra familjemedlemmar är begravda tillsammans med dem: dottern Sara Magdalena som dog bara ett par veckor gammal, treårige sonen Johan, vuxna dottern Lisa Stina och hennes minderårige son.