Träslöv

Träslövs kyrka ligger i Varbergs östra del av staden i Halland. Kyrkan byggdes 1850 på en höjd söder om den g:a kyrkplatsen där kyrkan legat sedan 1100-talet. Av den kyrkas stenar tog man till det nya kyrkbygget, endast grunden finns kvar av den.

Foto: Kalle Svensson

Träslövs Kyrka byggdes år 1850, i nyklassisk stil. Det var under kyrkoherde Glasell detta skedde efter hårt motstånd från församlingsborna, där många ville ha kvar den gamla kyrkan.

1857 målades kyrkan invändigt i ett rutmönster av brunt, grönt och rosa och samtidigt byggdes en orgel av J.N. Söderling, Göteborg. Den hade tio stämmor.
Samma år förgylldes och målades den nyanskaffade altaruppsatsen, med kors, törnekrona, svepeduk. (Korset kom sedan till Träslövsläge kyrka när det var färdigt 1926 och placerades 1951 framme i norra koret när altaruppsatsen av Joel Mila blev färdigt.)

1886 tillbyggdes och ombyggdes orgeln av S Molander, man lade till åtta stämmor. Kh Fehrman sänkte 1000 kr för detta tillbygge och samma år skänkte han det av honom i Oberammergau (Bayern Tyskland) inköpta stora krucifixet. Samma tid målades kyrkan om och fick nya rutor i grått med gröna blad.

1950 renoverades kyrkan under t f kh Hagman. Sakristian flyttades från att ha varit bakom altaret, till under läktaren där bänkar togs bort och två rum inrättades. Koret förstorades och man lade på ett parkettgolv över de gamla brädgolven målat som ett marmorerat schackbräde.

1967 sattes en ny orgel in med tjugotvå stämmor. Den byggdes av Tostareds orgelfabrik.

1988 ommålades innertaket och väggarna fick sin empiregula färg och den röda gångmattan lades in. Det stora altarkrucifixet flyttades fram en halv meter och belysning ordnades bakom. Dessutom flyttades ljuskornorna ut över bänkarna från att tidigare ha varit i mittgången. Inventarier
Altarskåp 1990 av Forsberg, föreställande jungfru Maria med barnet samt änglarna Mikael och Gabriel. På den vänstra dörren heliga Birgitta och på den högra s:a Laurentius som är kyrkans skyddshelgon. När dörrarna stängs (vilket sker i fastetiden) ser man törnekransen.

Ambo och dopljsusstake gjordes av P E Törestrand, Varberg, 1988.

Dopfunt från tidigt 1600-tal. De tidigare skulpturerna är bortagna. Dopfatet är från slutet av 1500-talet, gjort i Nürnberg.

Dopängeln är en gåva av kh Fehrman och en kopia av Thorvaldsens dopfunt i Köpenhamns domkyrka.

Kalken är från 1581 och skänktes av dåvarande slottshövitsmannen Anders Bing. Kalken är förgylld och cuppan omgjord 1877. Därvid användes en silverask skänkt av den karolinske slottshövitsmannen Abraham Bandholtz syster på 170-talet.
Kormattan är vävd hos Agda Österberg, Tre Bäckar, och skänkt av Träslövs kyrkliga sykrets 1960.

I vapenhuset hänger två värjor från 1700-talet som har tillhört Abraham Bandholtz.
Klockorna är omgjutna 1902-04 hos J A Beckman, Stockholm Kyrkogården
Kyrkogården består av en äldre del (1850) runt kyrkan och en yngre del på södra sidan av Träslövsvägen. På den äldre delen finns prästgravarna samlade vid östra kanten av kyrkogården där en minneslund finns. 

2014 invigdes den nya kyrkogården norr om kyrkan.

2020 bytte vi taket på tornet och målade om på långåstaken.

Träslövs kyrka
Träslövsvägen 187
432 57 Varberg
tel 0340-201030

Träslövs församlingsgård
Erlandsgatan 2
432 57 Varberg

Träslövs kyrka
Gamla bilder över Träslövs kyrka

Träslövs församlingsexp.
Gunnarsgårdsgatan 2
432 57 Varberg

Hitta till Träslövs kyrka