En hundradel för världen

Nyhet Publicerad

Inför höstens val höjer Act Svenska kyrkan rösten för ett starkt bistånd och uppmanar Sverige att fortsätta ge en procent av BNP. Artikel i Ljusbäraren hösten 2022

Kriget i Ukraina förstör livet för ukrainarna. Men även Mellanöstern och delar av Afrika riskerar brist på mat när vete från Ukraina och Ryssland inte kan exporteras. Både Afghanistan och Afrikas horn hade redan innan kriget i Ukraina bröt ut drabbats av torka i kombination med andra svårigheter. Marginalerna är små där människor redan lever på svältgränsen och miljontals barn riskerar nu undernäring bara på Afrikas horn.

Dessutom har coronapandemin gjort att den tidigare positiva utvecklingen i världen har gått bakåt, och klimat-förändringarna leder till oöversiktliga konsekvenser. När behoven är större än någonsin höjs samtidigt röster för att Sverige ska skära ned på det statliga biståndet.

– Det är viktigare än någonsin att Sverige står fast vid ett långsiktigt åtagande om ett generöst och modigt utvecklingssamarbete till stöd för människor i stor utsatthet, säger Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan.

Tillsammans med kyrkor och andra organisationer höjer Act Svenska kyrkan därför rösten för ett starkt bistånd och uppmanar Sverige att ge en hundradel för världen. Det är ett principiellt och långsiktigt åtagande för alla människors rätt till ett värdigt liv.

ACT Svenska kyrkan


Act Svenska kyrkan är Svenska kyrkans internationella bistånds- och utvecklingsverksamhet. 

Tillsammans med andra kyrkor, organisationer och frivilliga arbetar Act Svenska kyrkan långsiktigt mot fattigdom, förtryck och orättvisor och agerar snabbt vid katastrofer. Tack vare lokala samarbeten är arbetet effektivt och handlingskraftigt. 

Du kan bidra genom att swisha till 900 1223.

Kvinna som läser tidning.

Församlingstidningen Ljusbäraren

Stora Lundby-Östads församlingstidning heter, från och med sommaren 2022, Ljusbäraren. Här kan du läsa och ladda ner tidigare utgåvor i pdf-format. Tidningen öppnas i ett nytt fönster.

Kvinnlig präst på strand med barn i bakgrunden.

Act Svenska kyrkan

Tillsammans med andra kyrkor, organisationer och frivilliga arbetar Act Svenska kyrkan långsiktigt mot fattigdom, förtryck och orättvisor och agerar snabbt vid katastrofer.