Foto: Louise Linde

Vivat Regina blir till

Dagen D, dagen då det händer, den 21 februari. Lådorna har anlänt från Livrustkammaren. Textilkonservatorerna Augusta Persson och Annika ten Siethofft är plats. Nu ska det ske!

En uppbyggd glasmonter i koret. Skyltarna är på plats runt om.  Fuktigheten inne i montern har mätts i fyra dagar och det är stabilt med en fuktighet runt 40-60%. 
Klockan är nio på morgonen och lastbilen har precis levererat lådorna från Livrustkammaren. 

Lådorna är redan öppna. Textilkonservatorerna Augusta Persson och Annika ten Siethofft sätter genast igång med att ordna med provdockan som kläs med svart tyg. Plast sprids på golvet innanför montern. Postamenten är på plats.

På Livrustkammaren lagras textilier i rullar med arkivbeständigt material dvs syrafritt. Handskar på och snart rullas kröningsmanteln upp. Det är en hel vetenskap hur man får in en mantel i en monter. Beslut tas att man ska vika den. Den bärs in och vecklas ut över plasten. Den monteras på provdockan med stor precision. Hur får man släpet att ligga med veck? Syrafritt silkespapper monteras in för att lyfta upp det vackra släpet i vågor. Manteln är rundskuren fram och formas bak till ett avlångt släp. Kragen monteras och veck fylls ut. Plasten trimmas runt om, inget sticker ut.

En av vaktmästarna från Storkyrkan rullar fram vagnen med kröningskorset från 1650. Det bärs in och placeras bredvid manteln.

Medaljongen i guldtrådar från kröningshimlen bärs in och placeras på ett postament.

Därefter öppnas den förstärkta kartongen där arvfursten Karl Gustavs kröningshatt ligger som i en vagga löst inlindad i papper. Den bärs försiktigt in i montern och placeras.

Dags för ljussättning. Kaplan Ulf Lindgren börjar med att rikta lamporna. Allas uppmärksamhet är fokuserad. Är det jämt? Lyfter ljuset föremålet? Hur känns det? Snart kommer Gösta Sandell från Livrustkammaren med ljusmätare och de sista korrigeringarna görs.

Ljuset är satt. Allt ser bra ut. Montern låses och nycklarna överlämnas till Livrustkammaren.

Som i ett slag försvinner de specialgjorda lådorna. Alla spår är borta. Två timmars intensivt arbete är över. Föremålen har flyttat in i montern. Vi säger hej till textilkonservatorerna Augusta Persson och Annika ten Siethofft.

Montern täcks och snart är det dags för avtäckning…