Foto: Louise Linde

Vad händer i lådan?

Har du undrat över trälådan högt uppe på Storkyrkans torn? Vi blir guidade upp av Janne Borg M3 bygg och får träffar timmermän och målare!

Janne Borg tar oss nitton våningar upp i luften i början på september för att titta på tornterassen och vad som pågår där.

Vi träffar timmermännen Simon Sköld och Love Brolund från LI tak och plåt som befinner sig uppe i träboxen vid tornterassen. Denna gång är uppdraget att bygga upp hela tornterassen med balustraden på bygghantverksmässigt vis.

Uppe i träboxen som hänger utmed ställningen är det en hel verkstad uppbyggd. Här finns virke, uppställda arbetsbord och framlagda verktyg.

Under uppbyggnaden/restaureringen kommer man att återanvända det virke som fortfarande har bärighet. Vissa delar av tornterassen kopieras och rekonstrueras för att få tillbaka det ursprungliga utseende från 1700-talet.

Det ramsågade virket som kommer att ligga direkt mot sten och tegel är inlindade i näver som fungerar som fuktspärr.

Man använder sig av bygghantverksmässiga metoder som hur man kilar och restaurerar.  Förutom ramvirket kommer man att använda klippspik med rosettskalle och handsmidd spik.

Just denna dag höll Simon och Love på med ett avancerat pussel av små träbitar på pelarna av trä som urnorna stod på.  Själva träbitarna är uppmärkta för att kunna placera in byts ut.

Foto: Louise Linde

Utifrån ser det ut som ett riktigt detektivarbete.  

Vi tackar för oss och tar de nitton trapporna ner.

Nu har man börjat putsat ordentligt på väggarna. På vägen från bygget träffar vi Daniel Wärme och Jasin Hassani som är målare och tar hand om bl a  alla fönsterinfattningar.

Allt arbete löper på och här nedan kan du hitta en artikel som publicerades i Industritorget