Foto: Louise Linde

Sacred Music Today 2019

Nio internationella kördirigenter kom till masterclassen Sacred Music Today som pågick från onsdagen den 11 september till söndagen den 15 september 2019. Masterclassen leddes av Gary Graden och Mikael Wedar.

Stockholms domkyrkoförsamling välkomnade nio internationella dirigenter till masterclassen Sacred Music Today.

Storkyrkan och Svenska kyrkan har i samarbete med det Påvliga rådet för kultur i Vatikanstaten i Rom (Vatican Pontificium Concilium de Cultura) tagit initiativ till en masterclass för kördirigenter under namnet Sacred Music Today.

Masterclassen involverade två framträdande med körerna: S:t Jacobs Kammarkör och S:t Jacobs Vokalensemble. Gary Graden och Mikael Wedar ledde masterclassen tillsammans.

Onsdag sen eftermiddag bjöd domkyrkokaplanen Ulf Lindgren på visning av Storkyrkan. Därefter fick dirigenterna möta S:t Jacobs Kammarkör och börja instudering.

Torsdag och fredagen förmiddag och eftermiddag ägnades åt preparation att möta körerna och med seminarie i svensk körsång. Från 18.30 repeterade dirigenterna med körerna. Dagarna startade kl 9.30 och pågick till kl 22.00. 


Lördagen den 14 september var det konsert i Storkyrkan med S:t Jacobs Kammarkör och med Mattias Wager vid orgeln. Söndagen den 15 september deltog dirigenterna i högmässa tillsammans med S:t Jacobs Vokalensemble och med Mattias Wager vid orgeln.

Deltagarna var:
Dimitri Armauts (Belgien), Kristina Bogataj (Slovenien),
David Pérez Fernández (Spanien),  Marta-Pilar Hernando, (Spanien),
Juan Ignazio Norona (Argentina), Jun Lee (USA), John Morrow (USA),
Brian Stevens (USA), Eirin Beate Åserud-Lövlid (Norge)

Här går det att läsa mer om dirigenterna på engelska