Foto: Louise Linde

Mattias Wager ny ledamot vid Kungl. Musikaliska akademien

Vår domkyrkoorganist Mattias Wager har blivit invald som ny ledamot av Kungl. Musikaliska akademien. Vi firar detta med att publicera lite om Mattias just här!

Mattias Wager blev utnämnd den 29/5 till ny ledamot i Kungl. Musikaliska akademien.  

Här hittar du information om detta!

Här kommer förkortat om Mattias Wager hämtat direkt från Wikipedia:
Mattias Wager, född 26 maj 1967, är en svensk organist.

Wager studerade vid Kungliga Musikhögskolan, på kyrkomusikerlinjen och sedan diplomutbildning. Han hade Torvald Torén som lärare i interpretation, Mats Åberg i barockinterpretation och Anders Bondeman i improvisation. Vid sin diplomexamen 1992 belönades han med Musikhögskolans Jeton. Mattias Wager har även studerat för Johannes Geffert i Bonn och Naji Hakim i Paris.

Wager har undervisat i orgelspel och improvisation vid Musikhögskolorna i Piteå, Malmö, Göteborg och Stockholm. Han blev hösten 2006 biträdande domkyrkoorganist i Storkyrkan i Stockholm och är domkyrkoorganist där sedan 2011. Wager har också varit internationellt verksam som konsertorganist.Han spelade vid bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling.

Som tonsättare är Wager bekant för musiken till två kyrkliga teaterföreställningar som sammanlagt spelats över 200 gånger, Luther – glädjedödare eller levnadsglad rebell av och med Per Ragnar och Birgitta – åttabarnsmor, politiker och helgon av Agneta Pleijel och med skådespelerskan Margaretha Byström. Han har också skrivit musiken till Stockholms stadsteaters kritikerrosade uppsättning av Strindbergs Mäster Olof.

Här kan du höra Mattias Wager spela i Poulenc Konsert för orgel och orkester klicka här!

En personlig intervju med Mattias Wager hittar du här:
En extra stark kopp kaffe tack!

En improviserad intervju på ett kafé med mycket ljud i bakgrunden.

Från SR P1: Om Luther – avtryck i tio kapitel

Mattias Wager berättar om Luther och musiken i avsnitt 8.

Lyssna till del 8/10 Luther och musiken 
Här hittar du till intervjun!


Om Luther – avtryck i tio kapitel

Hur mycket av Martin Luthers tankar lever kvar i Sverige, 500 år efter reformationens startskott? 

Producent för Lutheravtrycken är Tithi Hahn, som under arbetets gång fått en fördjupad, förmerad och förändrad bild av en dubbelbottnad teolog och massmediegeni, som förändrade Europa.