Foto: Louise Linde

Drottning Kristinas kröningskrucifix

I år firade drottning Kristinas födelsedag digitalt under 1-8 december. Livrustkammaren stod värd tillsammans med Christina-Akademien. Flertal museer, slott och domkyrkor medverkade. Här presenterar Ulf Lindgren Stockholms domkyrkoförsamlings bidrag: Drottning Kristinas kröningskrucifix. Varmt välkommen!

Den 5 december publicerade vi vårt bidrag. Själva eventet Drottning Kristinas födelsedag hittar du på Facebook här:

Foto: Wikipedia

Från Livrustkammarens event:

Drottning Kristina var barnet som aldrig fick vara barn, protestanten som blev katolik, kvinnan som kröntes till kung, drottningen som lämnade sin tron. Hon har hyllats, hatats och aldrig upphört att fascinera. Få historiska personligheter har varit så omdiskuterade och bilderna av den svenska drottningen är lika skiftande som motstridiga. Nya forskningsprojekt pågår ständigt och kastar nytt ljus över olika delar av Kristinas liv.
Christina-Akademien har i flera år uppmärksammat drottning Kristinas födelsedag på Livrustkammaren. Tillsammans har vi firat den 8 december med ett program av ”lärda samtal och sceniska framträdanden”. Korta föreläsningar om aktuell Kristinaforskning har varvats med dans, musik och teater från 1600-talet. I år blir inget undantag men vi genomför programmet helt digitalt istället. Vi har bjudit in andra museer, institutioner, dansare, forskare, sångare, musiker och historiker som tillsammans med oss hyllar drottning Kristina under en hel vecka med start den 1 december. Evenemanget avslutas på drottningens födelsedag, den 8 december.
Det enda du behöver göra för att delta är att klicka i "Kommer" här i evenemanget. Du kommer då att få en avisering varje gång vi lägger upp ett nytt inlägg.
Varmt välkommen!