Foto: Lousie Linde

Arkiv musik

Här hittar du publicerade konserter, intervjuer, recensioner och utnämningar

Närbild: Johan Hammarström

Johan Hammarström kommer att tillträda tjänsten som biträdande domkyrkoorganist i Stockholms domkyrkoförsamling då Michael Waldenby går i pension i början av september. Louise Linde fick möjlighet att göra en intervju med Johan en tidig morgon via Zoom. Vi får höra om orglar och akustik, andning och kör, anglosaxisk inspiration och att lämna för att utvecklas. Välkommen till en spännande stund med Johan Hammarström.

Varmaste tack Michael Waldenby!

Michael Waldenby går den 31:a augusti i pension efter 42 år i fast tjänst som organist/pianist och körledare vid Stockholms domkyrkoförsamling. Den officiella avtackningen av Michael Waldenby kommer att äga rum under 2022 vid premiären av Dödens ängel som Stockholms domkyrkoföramlings kyrkoråd har beställt av honom. Här går det att höra två intervjuer med Michael Waldenby: Mycket och en känsla i taget och Högt och lågt!

Gary Graden väljer Den levande Maria

Gehrmans musikförlag intervjuar dirigenter om vilka stycken som berör. Lagom till det nya året väljer Gary Graden Agneta Skölds Den levande Maria. Här kan du se hela filmen och höra hela konserten Den levande Maria. Varmt välkommen!

Stabat Mater

Lunchmusiken i S:t Jacobs kyrka sänder en påskhälsning! Varmt välkomna till konsert!

Ithaka

Upplev Michael Waldenbys fantastiska tonsättning här. Miriam Treichl mezzosopran och Michael Waldenby vid orgeln. Registrater Patrick Lindblom och Martin Blomquist. Filmat av Pär Fridberg i S:ta Clara kyrka

Encore!

Just nu kan vi inte träffas på konsert men vi kan lyssna in och njuta av det som varit! I Encore! presenterar vi körernas material. Näst ut i Encore! visar vi hela Let Your Light Come med S:t Jacobs Kammarkör. Varmt välkommen!

Ave maris stella

Gary Graden och Anders Åstrand i Ave maris stella från konserten Songs for an Autumn Afternoon i S:t Jacobs kyrka. Gary Graden sång Anders Åstrand vibrafon och marimba Film och ljus Mats Helgesson

Rainbow Connection

Gary Graden och Anders Åstrand i Rainbow Connection från konserten Songs for an Autumn Afternoon. i S:t Jacobs kyrka. Gary Graden sång Ander Åstrand vibrafon och marimba Mats Helgesson film och ljud

Sånger i sommartid från Storkyrkan med Anne Sofie von Otter

Anne Sofie von Otter har tillsammans med Mattias Wager och Fabian Fredriksson gjort en serie inspelningar i Storkyrkan. Karl Thorson film och Staffan Engwall ljud. Sist ut i serien är Vater Unser av Arvo Pärt med Anne Sofie von Otter, Fabian Fredriksson gitarr och Mattias Wager vid orgeln.

Tre musikandakter i påskhelgen

Just nu är konserter inställda men håll utkik här på hemsidan för det kommer fler inspelningar. Dessa inspelningar gjordes i anslutning till påskhelgen. Medverkande: Gary Graden, Maria Lindal, Hannah Holgersson, Kristina Ljunggren och Mattias Wager

Välkommen till en serie musikvideos med WÅG

Musiken har varit tvungna att ställa om under våren och använda andra sätt att kommunicera. Nu börjar vi med att publicera en serie med den prisbelönta gruppen WÅG - med medlemmarna Mattias Wager, Anders Åstrand och Gary Graden. Välkommen till Tre korta improvisation med Mattias Wager orgel, Anders Åstrand slagverk och Gary Graden sång.

Vi gratulerar Gary Graden till medaljen "Litteris et Artibus"

Vi vill gratulera Gary Graden som i medaljförläningar av den 6 juni blivit utnämnd till medaljen "Litteris et Artibus" av Kung Carl XVI Gustaf med motiveringen "För framstående konstnärliga insatser som musiker och körledare".

Sacred Music Today 2019

Nio internationella kördirigenter kom till masterclassen Sacred Music Today som pågick från onsdagen den 11 september till söndagen den 15 september 2019. Masterclassen leddes av Gary Graden och Mikael Wedar.

Allsång och dans i Luthers anda

Gary Graden och Mattias Wager deltog i en konferens på temat 1900-talets lutherska musikaliska modernism i Uppsala domkyrka. Här kan ni ladda ner en intervju som Bo Silfverberg gjorde med Gary Graden och Mattias Wager för Kyrkomusikernas tidning.

Intervju med Mikael Wedar inför Jubileumskonserten

S:t Jacobs Vokalensemble har Jubileumskonsert lördagen den 18 november kl 15.00 i S:t Jacobs kyrka. Här kan ni läsa en intervju med körledare och dirigenten Mikael Wedar som gjordes inför jubileet.

Stockholms domkyrkokör i Seoul!

På turné i Seoul! Följ med i bloggen här! Vi gör intervjuer, här repetitioner och pratar med körmedlemmar och en och annan solist.

Söndagshälsning från Storkyrkan

Domkyrkokaplanen Kristina Ljunggren sänder tillsammans med Storkyrkans ungdomskör och dirigent Tony Margeta en söndagshälsning från Storkyrkan den 10 maj.

Recensioner Messias

Den 1,2 och 3 december gick Messias i Storkyrkan. Här kommer recension från det tillfället. Samtidigt lanserades Messias som skiva och här finns en recension över den. Här kan du också lyssna in på ljudklipp från konserten!

Mattias Wager ny ledamot vid Kungl. Musikaliska akademien

Vår domkyrkoorganist Mattias Wager har blivit invald som ny ledamot av Kungl. Musikaliska akademien. Vi firar detta med att publicera lite om Mattias just här!

Yttersta domen - återkomsten

Uruppförande av Michael Waldenbys tonsättning av Erik Axel Karlfeltds diktverk Yttersta domen. Inspelad i Storkyrkan med ensemble ur Stockholms domkyrkokör, Nigar Dadascheva vid pianot och under musikalisk ledning av Michael Waldenby.