Nordens Jerusalem måndag 15 mars

Skaraborgsdialekt, Utvängstorp och vidare mot Kållandsö-Lurö.

Nu har vi värmt upp och startar upp vår vandring mot Nidaros (Trondheim).

Vi tar oss från Smålands Jerusalem uppför den nystartade pilgrimsleden Norra Sigfridsleden. Det är kanske intressant för någon av er i sommar att göra på egen hand. Den tar oss upp till Bankeryd och Habo. 20,4 km och anlagd av Svenska kyrkan. Klickar man här får man veta mera.

Nu har vi då också passerat länsgränsen, och stiftsgränsen till Skaraborg. Här har vi ett musikaliskt inslag från Radio Skaraborg som ni inte ska missa. Den ger bra träning av den skaraborgska geografin. Klickbar länk.

Utvängstorp. Här gör vi vårt första kulturella nerslag. Samt en digital vilopaus. Vi har kommit till trakterna av Mullsjö-Sandhem och Utvängstorps kyrka som ligger i närheten av vår tänkta väg. Kyrkan är från 1100-talet och är känd för Smålands apostel, Sankt Sigfrid, skall ha passerat här på sin väg norrut. Han skall ha lämnat sin vandringsstav här och det finns även en bit sparad som relik. Det finns också en vattenkälla nära kyrkan som skall ha anknytning till denna apostel. Det är lagom långt avstånd att åka hit om man vill göra en kyrkutflykt i sommar. Här finns också en kortare frälsarkransrunda.

Vi frågade en pilgrimsansvarig på Skara stift hur den troliga vägen skulle vara över Skaraborg. Här bifogas en karta som visar sträckningen. Här passerar vi mycket historisk mark med Skara domkyrka, Varnhem upp mot Kållandsö. Där man slutligen tar båten till Lurö i Vänerns skärgård och sedan norrut mot Värmland dit vi hoppas vara nästa vecka. 

(OBS, bilden ovan är från Utvängstorps kyrka, Wikicommon, Nasko)