Adventskalender 2020 19 december

Bunns kapell invigdes den 3 december 1931. Läs om det nyrenoverade fina kapellet och ett klipp om altartavlan. Nu när det är helg ges också fler videoklipp. Önskelistan och ett perspektiv på filmen Grinchen.

”Föreningen för den andliga verksamheten i Bunn”

Tanken på att bygga ett församlingshem, en kyrko- och föreläsningslokal i Bunn, uppkom i slutet av 1920-talet. I Bunnbygden hade man långt till de omkringliggande kyrkorna och den landsväg som idag förbinder Ölmstad och Bunn fanns inte då, endast den smalspåriga järnvägen Gripenbergsbanan, se foton från Bunn.
För ändamålet bildades föreningen 1930 och i den första styrelsen ingick som ordförande dåvarande kyrkoherden Ernst Sandgren samt stationsmästaren Oskar Lundell och handlaren Arvid Blomkvist.

Frivilliga insatser

Kapellet/församlingshemmet tillkom på frivillighetens väg. Tomten, virke och färg skänktes och syföreningen, ungdomskretsen, privatpersoner och till och med arkitekten bidrog med pengar!
Fröken Vivan Rosenkvist bekostade altaret och sydde antependiet, hennes syster Sara knypplade spetsen och deras mor Elvira sydde altarduken.

 

altartavlan

Altartavlan målades och skänktes 1946 av konstnären Gösta Bjelkebo (den lilla flickan på tavlan skall föreställa hans dotter Li).


klockstapeln 

1962 byggdes klockstapeln och bygget bekostades av insamlade medel. Klockan levererades av Bergholts klockgjuteri i Sigtuna. Inskriften på klockan lyder:

”Klockan skänkt till Bunns kapell år 1962. Klocka ring frid.”

Läs mer om Bunns kapell