Unik Ellingtonkonsert

Musiken i Sacred Concert är svängig och glatt medryckande men också djupt allvarlig med ett både religiöst och medmänskligt budskap. Konserten är inte bara en vanlig konsert utan också en viktig påminnelse om ett arbete som aldrig tar slut, arbetet för rättvisa och frihet.
   Vi har kanske glömt hur det var, för det är ju femtio år sedan, men rasåtskillnad var ännu ett faktum i 1960-talets USA och Martin Luther King det samlande namnet i kampen för ett bättre Amerika och en bättre värld.
   Alltså gjorde Ellington något stort och djupt personligt när han skrev sina tre kyrkokonserter om glädje i Gud och lovsång men också om drömmen om frihet och broderskap i en kluven värld. Visst har det funnits kritiska röster mot stilblandningen i musiken och mot att Ellington lämnade den rena jazzen. I dag är vi vana vid sådana gränsöverskridanden.
   Den kyrkokonsert som ges på söndag en drygt timslång dansk version, som är sammanställd av delar av de tre. Det innebar att man kan sakna någon del och bli glatt överraskad av någon annan.

 Detta är
Sacred Concert

På söndag framförs Duke Ellingtons kända Sacred Concert i Västerlunda kyrka. Det är musiker och körsångare från Storberga pastorat som svarar för konserten.
   Sacred Concert fick mycket uppmärksamhet och blev känd i Norden genom TV-konserter med Alice Babs som solist. Musiken varierar mellan uptempo swing, lyriska ballader och unisona sånger till jazziga kompositioner med flera stämmor på vissa ställen.
   Sacred Concert är skriven för blandad kör, sopransolist, jazzkvartett och blåsare. Solist är sångerskan Frida Kvint som är uppvuxen i Storberga och under många år sjöng med i pastoratets ungdomskör

Unik konsert
i Västerlunda