Mariakyrkan

Mariakyrkan är den största och äldsta kyrkan i församlingen och har anor tillbaka till 1200-talet.

Mariakyrkan i sommarskrud Foto: Hans Hartman

Mariakyrkan

Mariakyrkan är den äldsta byggnaden i Sigtuna av dem som alltjämt är i bruk. Den rymmer minnen och skatter från stadens och dess invånares historia i mer än 750 år. Den, eller snarare koret och det tillhörande klostret invigdes 15 augusti (Jungfru Marie himmelsfärdsdag) 1247/48 och i mitten av 1250-talet var även långhuset färdigt. I det dåvarande Sverige var det första gången man använde tekniken att bränna tegel.

Koret har romanska drag, medan långhuset visar en begynnande gotik, kallad mälardalsgotik. I slutet av 1200-talet bekostade kung Magnus Ladulås valvslagning i kyrkans långhus och ett koppartak. I stort sett har kyrkan när det gäller väggar, pelare och tak behållit samma utseende som den en gång fick.

______________________________

Infart färdtjänst från Uppsalavägen.