Om Sigtuna församling

Vi är många som tillsammans utgör Sigtuna församling. Du som är nyfiken kan läsa mer här!

Om Sigtuna församling

Sigtuna församling tillhör Uppsala stift inom Svenska kyrkan. I församlingen bor c:a 10 000 människor, varav ca 75 procent kyrkotillhöriga. Församlingens historia går tillbaka till tidig medeltid. Då var Sigtuna Sveriges största med sju kyrkor och ett dominikankloster. Tre av dessa kyrkor finns kvar som ruiner. Den gamla klosterkyrkan – Mariakyrkan är församlingskyrka.

Idag finns i församlingen också Haga kyrka 7 km norr om Sigtuna stad och Olov Hartmans studiokyrka.

Mariakyrkan hålls öppen varje dag året runt för besök och enskild andakt. Varje vecka firas gudstjänster i Mariakyrkan: Söndag kl 11.00 Högmässa och onsdag kl 19.00 veckomässa. Kyrkan besöks årligen av stora skaror turister och utländska besökare.

Vår församlingsgård som under flera år varit stängd pga bl.a fuktskador och mögel är nu renoverad och tillbyggd. All verksamhet ska därför samlas till den nya församlingsgården Munken efter att under de senaste åren ha huserat i andra lokaler.

Församlingen har flera anställda, men mycket arbete utförs av frivilliga och ideella krafter. Frivilliga medverkar också bl.a. i andakter på Sigtunas äldreboenden.

Tillhör du inte Svenska kyrkan men vill bli medlem är du välkommen att kontakta oss. Välkommen att ringa församlingsexpeditionen, telefon 08-592 504 54.