Other languages with Google Translate

Haga kyrka

Haga kyrka som ligger några kilometer från Sigtuna stad är betydligt mindre än Mariakyrkan, men har även den anor från 1200-talet.

Haga i sommarskrud Bild: Hans Hartman

Haga kyrka

Denna vackra kyrka är belägen cirka 7 km norr om Sigtuna stad, inte långt från vattenvägarna då Mälaren ännu var ett innanhav till Östersjön. Den nuvarande stenkyrkan är från 1200-talets senare del och fullbordades under 1300-talet. Den kan ha avlöst en äldre träkyrka från 1100-talet på samma plats.

En dopfunt i sandsten och ett rökelsekar i malm, bägge från tidigt 1200-tal, är kyrkans äldsta bevarade inventarier och kan kanske tillsammans med den befintliga sakristian bekräfta dessa tankar.