Foto: Marcus Gustafsson

Att gifta sig litet är också stort

Nyhet Publicerad

Många har säkert bilden av ett kyrkbröllop som en stor affär med många gäster och allt planerat in i minsta detalj Men det går lika bra att göra tvärt emot. Vi har träffat brudparet som satsade smått.

Katarina och Ted Gref gifte sig i Täfteå byakyrka den 28 juni 2019. Det var ett litet bröllop tillsammans med den närmaste familjen. Yngste sonen lekte vid mammas och pappas fötter under vigseln och tillsammans sjöng brudparet och gästerna några somriga psalmer. Trots det anspråkslösa formatet var känslan av fest, glädje och kärlek påtaglig.

En dryg månad senare träffar vi brudparet igen, den här gången hemma i familjens kök i Täfteå. Någon större skillnad är det inte att vara gifta tycker de, kanske inte så konstigt om man hunnit bo ihop i mer än tio år.

– Fast du har ju bytt efternamn, säger Ted till Katarina som berättar att det hunnit bli några förvirrade ögonblick när det invanda namnet inte stämt med namnet på det nya körkortet.

– Men det känns forfarande högtidligt att ta på sig ringarna, konstaterar hon.

Livet kom emellan

Tanken på att gifta sig hade funnits i många år, men därifrån till att komma till skott var svårare.

– Vi tycker ju om varandra och visste att vi ville hålla ihop! Men det var hela tiden annat som kom emellan, säger Katarina.

– Barn, hus, jobb, livet ..., fyller Ted i.

Katarina erkänner att hon är den som gärna går loss i planeringsarbete och att ett bröllop lätt hade kunnat bli ett stort projekt. Kanske var det också en bidragande orsak till att giftermålet drog ut på tiden.

– Jag undersökte drop-invigsel som ett alternativ för att få det gjort, och inget fel med det men vi ville ha något mer eget, säger Ted.

En vigsel kan se ut på många sätt. Foto: Marcus Gustafsson

Valet kändes rätt

När de bestämt sig för ett litet och enkelt bröllop var det för paret Gref ganska givet att vigseln skulle hållas i kyrkan några stenkast hemifrån.

– Våra barn är döpta i Täfteå byakyrka och den ligger i byn där vi bor och lever. Därför ville vi gifta oss där, säger Katarina.

Så här i efterhand tycker de att de valde rätt och att dagen blev som de hade tänkte sig.

– Vi är jättenöjda med vigseln. Den blev precis som vi ville.

– Bättre, fyller Ted i.

Innan vi lämnar dem och barnen till ett fortsatt vardagsliv tillsammans ger de tre råd till andra par som också funderar över giftermål: Ta tag i det! Planera inte ihjäl er. Ett mindre bröllop kan vara lika bra som ett stort.

Mer om att gifta sig

Vigsel

Bröllop är fest! Ett minne för livet. Man kan gifta sig på många olika sätt. Det kan vara på stranden, vid sommarstugan, i kapellet eller i kyrkan. Det kan vara en stor fest med många bjudna gäster, det kan vara en enkel och fin stund tillsammans med några få nära vänner.

En brudgum trär vigselringen på sin blivande frus finger.

Bröllopet rymmer många symboler

Vid livets stora förändringar använder vi ofta riter och symboler. De har en känslomässig funktion och de hjälper oss att lämna det gamla och kliva in i det nya.

Församlingsexpeditionen

Till församlingens expedition är du välkommen med dina frågor om allt från medlemskap i Svenska kyrkan till bokning av dop, vigsel eller begravning. I huset har också de många av de som arbetar i församlingen sina kontor.