Foto: Håkan Karlsson

Adventssånger fyllde Sävar kyrka

Nyhet Publicerad

80 körsångare från en rad platser i Västerbotten samlades på första advent till en gemensam konsert i Sävar kyrka.

Kyrkan fylldes på kvällen den första advent med förväntansfulla personer, i publiken fanns en bra bit över 300 personer. Sorlet var härligt och den stora kören på cirka 80 personer fyllde hela koret i kyrkan. Kördeltagarna från bland annat Sävar, Vännäs, Vindeln, Umeå stad och Ålidhem var med och fyllde snart kyrkan med sina stämmor. Kör och församling fick också hjälpas åt ibland i adventspsalmerna och församlingens nyaste präst, Kristoffer Hedman, lotsade genom programmet. Med orden från psalmen Det susar genom livets strid om att ställa dörrn på glänt, önskade han att vi ska få nya perspektiv kring sångernas innehåll och över de olika förutsättningarna för liv.

Traditionsenligt startar Svenska kyrkans julkampanj på första advent. Årets tema är Jag är ett liv och under konserterten fick besökarna information om och möjlighet att ge en gåva till arbetet. 

Den stora kören leddes av Michael Ådén, kantor i Sävar-Holmöns församling och Jonas Östlund, organist i Umeå stads församling. Till sin hjäp hade de också Lisa Oscarsson på orgel och Inger Dahlström-Norrman på tvärflöjt som bidrog till att alla sjöng och deltog med stor glädje.

- Det blev en fantastiskt bra kör, blandingen av gamla och nya röster blev magnifik. En person jag pratade med efteråt beskrev det som att hon nästa blev nockad av den fina sången, säger en nöjd Michel Ådén.

Från körsångarna kunde vi efteråt höra om glädjen över att få vara många och bäras av andras sångkraft, det ger energi för att sjunga vidare. Till den känslan bidrog säkert också publikens slutapplåden som varade länge och uttryckte stor tacksamhet och glädje över att ha fått vara med att sjunga in advent.