Hjälp i coronatider

Tillsammans med andra frivilligorganisationer organiserar Svenska kyrkan stödinsatser till dig som får problem att att klara vardagen. Till församlingen kan du också vända dig när oro och social isolering gör livet tungt.

Praktisk hjälp och socialt stöd

Många kommer under den pågående epidemin att kunna få hjälp av familj, vänner och grannar. Börja med att fråga någon i din närhet om hjälp med inköp av exempelvis mat. Hos flera av livsmedelsbutikerna i församlingen kan du också handla mat via nätet eller ringa in en beställning och få varorna hemkörda eller utburna till bilen.

I Umeå kommun samverkar Svenska kyrkan med Röda korset, Frivilligcentralen och Umeå stadsmission om gemensamma hjälpinsatser.

I Sävarådalen arbetar Sävar-Holmöns församling tillsammans med Sävar IK, Sävaråkyrkan och EFS för att organisera hjälpen.

Du som behöver hjälp kan ringa det gemensamma hjälpnumret 090-16 64 72, alla vardagar mellan 10.00 och 12.00. Du kan också mejla till tillsammans@umeakretsen.se

Utifrån din situation kan du få hjälp med till exempel:

Inköp av livsmedel och basvaror
Inköp av mediciner
Någon att prata med
Hjälp till sociala kontakter, till exempel någon att promenera med.

Du behöver inte vara medlem i Svenska kyrkan eller någon annan organiastion för att få hjälp.

Viktigt: Volontärer eller kyrkans personal kommer aldrig att be dig att lämna ut kontanter, betalkort eller kortkoder.

Vill du vara med som volontär?

Du som vill vara med och göra en insats i någon av byarna i Sävarådalen eller på Holmön, eller företräder en förening som kan ställa upp med frivilliga, maila till savar.forsamling@svenskakyrkan.se.

Samtal och stöd

Att möta människor i kris hör till Svenska kyrkans grunduppgifter. Det gäller även i coronatider. Sävar-Holmöns församling har präster, diakoner och volontärer som är vana att samtala om svåra frågor som oro, ensamhet, tro och sorg. Under dagtid ringer du församlingens växel på telefon 090-71 25 00 och ber att få prata med präst eller diakon. Det finns inte alltid någon tillgänglig på en gång men vi ringer alltid tillbaka så snart det är möjligt.

På kvällar och nätter 17.00 till 08.00 alla dagar finns också möjligheten att prata med jourhavande präst. Jourhavande präst når du genom att ringa 112. Mer information hittar du längre ner på sidan.

Präster och diakoner i Sävar-Holmöns församling

    En manlig präst pratar i mobiltelefon.

    Jourhavande präst

    Behöver du någon att prata med? Jourhavande präst lyssnar. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt.