Foto: Mikael Lindmark

Botsmarks kyrka

Mitt i Botsmark ligger den vita träkyrkan som har plats för både vardag och fest.

Gudstjänster, seniorträffar, barnverksamhet, dop, vigslar och begravningar, i kyrkan mitt i byn finns plats för hela livet. Välkommen oavsett om du bara vill sitta ner i bänken en stund eller engagera dig i församlingens verksamhet. Ungefär en gång i månaden firas gudstjänst i Botsmark. 

Längst bak i kyrkan finns en cafédel för kyrkkaffe och andra tillfällen. För större serveringar finns möjlighet att hyra bygdegården som ligger i närheten av kyrkan. Där finns sittplatser för 100 personer och porslin för ca 80.

Sommartid finns oftast en vaktmästare på plats på kyrkogården bredvid som kan öppna kyrkan på begäran.

Säg hej till våren i Botsmark

Söndag 28 april hälsar vi både små och stora välkommen till en kul vårfest med ponnyridning, andakt, hoppborg, hamburgare och tipspromenad.

Botsmarks kyrkogård får askgravlund

Askgravlunden har blivit ett allt vanligare begravningsalternativ i Sverige och snart står en lund färdig att tas i bruk i Botsmark.

Botsmarks kyrkogård

Centralt i byn, bredvid kyrkan, hittar du Botsmarks mur- och häckomgärdade kyrkogård.

Botsmarks östra begravningsplats

Botsmarks äldsta begravningsplats kallas i folkmun för gamla kyrkogården. Den ligger vackert vid Sävarån.

Botsmarks kyrka

Mitt i Botsmark ligger den vita träkyrkan som har plats för både vardag och fest.

Oss träffar du ofta i Botsmark

  Historik

  Fram till 1940 när Botsmarks kyrka invigdes firades gudstjänsterna i byns skola. Önskan om en egen kyrka i byn hade funnits länge men vägen dit var både lång och kantad av problem med finansieringen. Men tack vare en rad elsjälar och massor av engagemang i byn kunde kyrkan efter årtionden av kamp äntligen stå klar. Invigningen ägde rum den 20 oktober 1940.

   

  Kyrkan är ritad av Umeås dåvarande stadsarkitekt Kjell Wretling som några år tidigare också ritat Sävar kyrka. Som så många andra byggprojekt blev det dyrare än beräknat och slutnotan hamnade på 52 000 kronor istället den ursprungliga kalkylen på 35 000 kronor.

   

  Altarreliefen, med motivet Jesus på förklaringsberget, och dopfunten är utförda av konstnären och bildhuggaren David Wretling, bror till arkitekten. Dopfuntens silverskål är gjord av konstsmeden Seth Lindgren.

   

  Den nuvarande orgeln från 1978 har 18 stämmor och är byggd av Grönlunds orgelbyggeri i Gammelstad.

   

  Källa: Botsmarks kyrkas 50-åriga histora (Kyrkporten 3:1990) av Lennart Nilsson

  Klicka på bilden för att titta runt i Botsmarks kyrka. Foto: Queenmedia.se

  Våra kyrkor och mötesplatser

  Sävar kyrka känner du säkert till men församlingen har också verksamhet i flera andra kyrkor och lokaler. Här hittar du information om byggnaderna, deras historia och hur de används. Välkommen in!

  Hitta till Botsmarks kyrka