Dop

Välkommen att döpas i Östra Ryds församling!

Visst är det härligt att vara längtad efter?

Alla som döps i församlingen får en dopängel som under året hänger i dopkyrkan. När du sedan kommer till vår dopfest får du ta din ängel med hem som ett fint minne.

Gud längtar efter oss och vill vara nära oss. Gud vill att vi aldrig ska känna oss ensamma eller övergivna, han vill att vi ska ingå i ett större sammanhang där vi känner oss viktiga och betrodda… ett sammanhang där vi kan växa och utmanas och samtidigt känna oss trygga. Därför vill han att vi ska ta emot dopet!

Du är välkommen att döpas i Svenska kyrkan oavsett om du är barn eller vuxen, kan du välja mellan våra tre kyrkor eller att kanske döpas i hemmet eller utomhus.

Praktiskt går det till så här  

Bokning

Du ringer till församlingsexpeditionen 011-706 13 och bokar tid och plats för dopet, och då får du även veta vilken präst som tjänstgör vid det tillfället, eller så fyller du i kontaktformuläret här nedan så tar vi kontakt med dig.

Dopet kan äga rum i en söndagsgudstjänst eller vid en separat dopgudstjänst, vi kommer tillsammans fram till en tid som passar. 

Plats

Vi har tre kyrkor i församlingen, Gårdeby, Västra Husby och Östra Ryd.
Ni väljer själva vilken kyrka ni vill ha dopet i.
Det går också att ha dopet hemma eller på annan lämplig plats. 

Dopkaffe

Om ni vill ha servering efteråtgår det bra att få låna Östra Ryds och Gårdebys  församlingshem. Tala med vår expedition då ni bokar dopet.

Dop av konfirmand

Dopklänningar

I församlingen har vi fina dopklänningar, finns även en dopklänning i storlek 90.
Säg till när du bokar om ni vill låna! Man kan även som litet barn döpas i sina vanliga kläder.

Förberedelser

En tid före dopet tar prästen kontakt med dig och ni får tillsammans planera för dopet.

Barndop

Det är stort när ett barn föds. Livet blir så totalt annorlunda. I tacksamhet inför Guds skaparmirakel får vi i dopgudstjänsten visa upp den fina gåvan vi fått ta emot och presentera det för hela världen. Vi tackar och ber för det nya livet och om stöd och hjälp från Gud. I dopet får den döpte löftet om Guds närvaro genom hela livet. I dopet blir den döpte en del av Kristi världsvida kyrka - en gemenskap av miljarder kristna över hela världen.

Att döpas som ung eller vuxen

Att döpas som ungdom eller som vuxen innebär att man själv får säga ja till sitt dop och att andra är med och ber att Gud ska vara med den som döps i alla dagar av livet.


Dopet är grunden till medlemskap i Svenska kyrkan. Det betyder att när du döps så blir du medlem i Svenska kyrkan. Den som har döpts i ett annat kristet samfund är också välkommen som medlem i Svenska kyrkan, något nytt dop behövs inte.

Enligt Svenska kyrkans ordning gäller ett kristet dop för alltid, hela livet. Vill du bli medlem och redan är döpt, ta kontakt med någon av våra präster eller vår församlingsexpedition.

Läs mer om dopet och dopgudstjänsten på Svenska kyrkans sida om dop.

Intresseanmälan Dop