Välkommen att döpas i Östra Ryds församling!

Visst är det härligt att vara längtad efter?

Alla som döps i församlingen får en dopängel som under året hänger i dopkyrkan. När du sedan kommer till vår dopfest får du ta din ängel med hem som ett fint minne.

Gud längtar efter oss och vill vara nära oss. Gud vill att vi aldrig ska känna oss ensamma eller övergivna, han vill att vi ska ingå i ett större sammanhang där vi känner oss viktiga och betrodda… ett sammanhang där vi kan växa och utmanas och samtidigt känna oss trygga. Därför vill han att vi ska ta emot dopet!

Du är välkommen att döpas i Svenska kyrkan oavsett om du är barn eller vuxen, kan du välja mellan våra tre kyrkor eller att kanske döpas i hemmet eller utomhus.

Praktiskt går det till så här

Bokning

Du ringer till församlingsexpeditionen 011-706 13 och bokar tid och plats för dopet, och då får du även veta vilken präst som tjänstgör vid det tillfället. Dopet kan äga rum i en söndagsgudstjänst eller vid en separat dopgudstjänst, vi kommer tillsammans fram till en tid som passar.

Vi har tre kyrkor i församlingen, Gårdeby, Västra Husby och Östra Ryd.
Ni väljer själva vilken kyrka ni vill ha dopet i.
Det går också att ha dopet hemma eller i en annan församlings kyrka.

Dopkaffe

Om ni vill ha servering i församlingshemmet efter dopet kan ni utan kostnad låna lokalerna, förutsatt att det inte är bokat sedan tidigare.

Dopklänningar

I församlingen har vi tre fina dopklänningar som finns att se på expeditionen.
Säg till när du bokar om ni vill låna!

Förberedelser

Någon vecka före dopet tar prästen kontakt med dig och ni får tillsammans planera för dopet.

Barndop

Det är stort när ett barn föds. Livet blir så totalt annorlunda. Vi förundras nog alla över hur det går till och hur fantastiskt det kan vara. Känslorna forsar fram – tacksamhet och oro, trötthet och glädje. I dopgudstjänsten får allt det vi känner plats, vi får visa upp den fina gåvan vi fått ta emot och liksom presentera det för hela världen. Tacka och be för det nya livet och vi får be om stöd och hjälp av Gud och alla nära och kära som samlats. Det kan vara skönt att få den omtanken när något så stort har hänt och det kan vara skönt att få känna sig buren och få en massa tecken på att det kan finnas någon med som hjälper till när allt blir vardag igen om man kämpar på hemma.

Vi som kyrka och församling välkomnar varje barn som föds till livet och till vår församling.

Att döpas som ung eller vuxen

Att döpas som ungdom eller som vuxen innebär att man själv får säga ja till sitt dop och att andra är med och ber att Gud ska vara med den som döps i alla dagar av livet.
Dopet är grunden till medlemskap i Svenska kyrkan. Det betyder att när du döps så blir du medlem i Svenska kyrkan. Den som har döpts i ett annat kristet samfund är också välkommen som medlem i Svenska kyrkan, något nytt dop behövs inte.

Enligt Svenska kyrkans ordning gäller ett kristet dop för alltid, hela livet. Vill du bli medlem och redan är döpt, hör av dig till vår expedition!

Läs mer om dopet och dopgudstjänsten på Svenska kyrkans sida om dop.