Kyrkan i Domsjö med Frälsarkransen i förgrunden

Domsjö kyrka

Domsjö kyrka är en gåva från Mo och Domsjö AB. Den invigdes 3:e söndagen i advent 1966 av biskop Ruben Josefson under pompa och ståt. Kyrkan är ritad av arkitekt Hakon Ahlberg, Stockholm. Kyrkorummet påminner om de gamla basilikorna från 300-talet, med ljusinsläpp strax under taket och med såväl huvudskepp som sidoskepp, avgränsade från varandra genom pelare. Dessa bär upp den längsgående läktaren. Kyrkklockorna är gjutna av Bergholtz Klockgjuteri, Sigtuna.

Orgeln är byggd av Grönlunds Orgelbyggeri, Gammelstad och har 13 stämmor. Idag finns även en digitalorgel installerad i kyrkan.

Det korsformade fönstret ovanför predikstolen med bl. a evangelistsymbolerna är ett arbete av Einar Forseth, Stockholm, och består av hugget och limmat glas. Korväggsgobelängen är utförd av textilkonstnärinnan Britta Rendahl, Uppsala. Motivet är hämtat ur SvPs 34:1 "Vänligt över jorden glänser strålen av ett himmelskt hopp, stilla inom tidens gränser evighetens sol går opp." Kyrksilvret har formgivits av silversmeden Martin Öhman, Lycksele.

Kyrkans utformning har en djup religiös symbolik. De tjocka väggarnas avskärmning från världens många intryck hjälper människan att möta i Gud i bön och sång. Domsjö kyrka vill vara en levande kyrka i vårt samhälle dit människor kan komma med sina frågor och möta det tidlösa budskapet om förlåtelse, tro och hopp.