Svenska kyrkan i Örebro Besöksadress: Storgatan 27, 70363 Örebro Telefon: +46(19)154500 E-post till Svenska kyrkan i Örebro Webbplats

Norra kyrkogården

När den allmänna gravmarken på de två innerstadskyrkogårdarna Nikolai och Olaus Petri började ta slut, planerades Norra kyrkogården som invigdes år 1900. Det är Örebro pastorats största kyrkogård.

Kyrkogården ligger delvis på en grusås och har en terräng som i söder är flack och i norr kuperad. Kulturhistoriska värden ligger inbäddade i en rik och formmässigt växlande vegetation med inslag av vatten samt sittplatser. På kyrkogården, främst i mittenpartierna, finns ett äldre bestånd av lövträd i alléer och runt gravfälten. I norr ses ett inslag av naturlig tallvegetation. Häckmaterial är tuktad tuja och oxbär i kontrast till mjukare formationer av spirea, vars blomning utgör ett böljande rosa skimmer.

Den äldsta bevarade graven tillhör nålmakare Jernberg, död 1901. Av särskilt intresse för allmänheten är författaren Hjalmar Bergmans grav.

Gamla krematoriet

Centralt på kyrkogården ligger det gamla krematoriet, som tillkom efter en donation. Det invigdes 1921 och var då Sveriges tredje krematorium. 1975 togs det ur bruk, då det nya krematoriet med Mäster Olofs, Befrielsens och Stillhetens kapell i anslutning till Norra kyrkogården invigdes. Det gamla krematoriet, ett av de äldsta i landet som har kvar sitt ursprungliga utseende, kommer att bevaras och är en byggnad med omistliga kulturella värden.
I anslutning till det nya krematoriet har anordnats en meditationsplats med utsikt mot Kilsbergen.

Meditativa rum med sittplatser och plantering har skapats på Norra kyrkogårdens äldre delar. Gravfält med skilda gravkulturer från äldre tid fram till våra dagar finns på Norra kyrkogården; äldre sandfält, allmänna gravfält, gräsfält, minneslund och askgravfält.

På en kulle i en lövträdsdunge i norr med utsikt över Kilsbergen ligger kyrkogårdsförvaltningens första minneslund. Där finns vattenarrangemang med omgivande perenner. I närheten av minneslunden har gläntor skapats i en björkdunge med plats för urn- och askgravar.

För att betona områdets parkkaraktär har en större damm med speglande vatten anlagts i norra delen av kyrkogården.

En muslimsk begravningsplats finns på kyrkogårdens södra del. I anslutning till de islamska fälten finns en ceremoniplats uppförd.

Kyrkogårdsförvaltningen

Adress:
Storgatan 27A,  703 63, Örebro
Öppettider:
Mån-Fre kl. 9-12 och 13.00-14.30
Telefon: 019-15 45 60, övriga tider hänvisas till informationsservice, telefon 019-15 45 00
E-post: orebro.kyrkogardsforvaltning
@svenskakyrkan.se

Teresia Kreü, 019-15 45 61
Pia Hendeberg, 019-15 45 63
Ellinor Fockstedt, 019-15 45 62

Krematoriet, Mäster Olofs kapell, Befrielsens kapell och Stillhetens kapell