Svenska kyrkan i Örebro Besöksadress: Storgatan 27, 70363 Örebro Telefon: +46(19)154500 E-post till Svenska kyrkan i Örebro Webbplats

Askgravplats

Gravsättning i askgravplats förenar den traditionella gravplatsen med minneslundens skötselfrihet.

En askgravplats upplåts med en gravrättstid på 25 år. Det är en kostnad för gravarna beroende på att det ingår skötsel under gravrättstiden. Kyrkogårdsförvaltningen ansvarar för att ta bort vissna blommor, kransar och ljus. I en askgravplats får två askor/urnor gravsättas. Anhöriga får närvara vid gravsättningen, som kan ske året om.

Plantering på askgravplats

Gemensamt för våra askgravplatser är att de endast får smyckas med snittblommor i vas, samt vintertid med krans och ljus. Egen plantering får inte förekomma.
På hösten får askgravplatserna smyckas med ljung i kruka och på våren får man smycka med lökväxter i kruka.

ASKGRAVPLATSER PÅ NORRA KYRKOGÅRDEN
Fält Humlegården består av liggande gravstenar placerade i gravramar med perennplantering. Kyrkogårdsförvaltningen tillhandahåller liggande gravstenar som är placerade på gravområdet. Det ingår en inskription i priset.

askgravplatser på Längbro kyrkogård

På Längbro kyrkogård finns två olika fält med askgravplatser. På fält Tuvan är gravplatserna belägna i ängsmark med naturstenar där namnen på de gravsatta får huggas in. Det fältet är fullt.

Fält Örtagården består av liggande gravstenar placerade i en blommande perennplantering. Kyrkogårdsförvaltningen tillhandahåller liggande gravstenar  i olika färger som är placerade på gravområdet. Gravrättsinnehavaren bekostar själv arbetet med inskription av namn, gravnummer, ev. efterbehandling och transport hos valfri stenhuggare.

askgravplatserna på Almby kyrkogård

På Almby kyrkogård finns två olika fält med askgravplatser. Fält Murgrönan på Almby kyrkogård ligger i en klippt gräsmatta och namnen på de gravsatta finns uppsatta på mässingsplattor på muren. Här ingår mässingsplattan inkl. gravering av den. De mässingsskyltar som finns på Murgrönan kommer att mörkna med tiden och det är meningen. Vill man ändå hålla dem blanka så länge som möjligt ska de rengöras ofta med ljummet vatten och diskmedel. Man ska absolut inte använda något putsmedel. Det fältet är fullt.

Linden är ett annat område med askgravplatser på Almby kyrkogård. Det är liggande stenar som är placerade i rundlar med perennplantering. Kyrkogårdsförvaltningen tillhandahåller liggande gravstenar i olika färger som är placerade på gravområdet. Det ingår namnplatta och en inskription i priset.

Lyran är det nya askgravfältet på Almby. Platserna är vid kyrkan och det är liggande gravstenar som placerats vid gamla bevarade gravstenar. Kyrkogårdsförvaltningen tillhandahåller liggande gravstenar som är placerade på gravområdet. Det ingår en gravering.

Askgravplatserna i Edsbergs och Mosjö-Täby församlingar

På Edsbergs kyrkogård finns huggna liggande stenar placerade i rundlar med perennplantering. Gravrättsinnehavaren bekostar själv arbetet med inskription av namn, gravnummer, ev. efterbehandling och transport hos valfri stenhuggare.

På Hackvad kyrkogård ligger det naturstenar i en klippt gräsmatta. Gravrättsinnehavaren bekostar själv arbetet med inskription av namn, gravnummer, ev. efterbehandling och transport hos valfri stenhuggare.

På Kräcklinge kyrkogård är det naturstenar som är placerade i  en perennplantering. Gravrättsinnehavaren bekostar själv arbetet med inskription av namn, gravnummer, ev. efterbehandling och transport hos valfri stenhuggare.

Prislista

OBS! Från och med 2015-01-01 tar vi betalt innan gravsättning kan bokas i en askgravplats.

• Norra kyrkogården, fält Humlegården 4120 kr
  • Längbro kyrkogård, fält Örtagården 8060 kr
  • Almby kyrkogård, fält Linden 8860 kr, Lyran 5360 kr
  • Edsbergs kyrkogård, fält Daggkåpan 8060 kr