Musik & Lyrik

Torsdagar 16 juni - 18 augusti kl 19.30, Nacka kyrka. Sommarkonserter för dig som vill njuta av sång, musik och poesi.

Musik & Lyrik hålls varje torsdag i Nacka kyrka klockan 19.30. Det är en serie konserter med artister från hela landet, noga utvalda av kyrkomusiker i Nacka församling. 

I samband med Musik & Lyrik hålls det korvgrillning klockan 18.00. Varmt välkommen för en bit mat! Veganska alternativ finns självklart. 

Program:

16 juni
Svenska Psalmjazztrion

En nyskapande, svängig och finstämd konsert där jazzen möter musik av Bach. Svenska Psalmjazztrion bildades 2005 och har genom åren arrangerat och improviserat över psalmer vilket mynnat ut i fyra tidigare skivor och ett stort antal konserter i kyrkor över hela landet. 

23 juni
Anakronismer – om renässansen och vår samtid

Konstellation:Kvartett bjuder under sommarens turné på ett program inspirerat av renässansmänniskan, kopplat till dagens högpresterande människa. Ett nyskrivet verk tillägnat kvartetten komponerat av Susanna Loke Risberg kommer fungera som en länk mellan musik av bla Pēteris Vasks, Antonio Vivaldi och improvisationer över renässans-tematik.

30 juni
I skogen om natten

Upplev skogen, havet och naturen genom musik av Hallnäs, Rangström och Nystroem. 
Karin Kjellgren, sopran och Ingela Rousu pianist, bjuder in till en afton med sång och musik i naturens tecken. 

7 juli
Stråkkvintetter av Mozart och Mendelssohn

Oscar Treitler, Caroline Waldemarsson, Shahar Rosenthal, Matilda Brunström, Kristin Malmborg. 

14 juli 
John & Jens - från fäbod och hov till storstad

Svensk folkmusik, familjen Bach & modern tango. John & Jens består av en flöjtist och en klassisk gitarrist. I en intim och intensiv musikupplevelse möter vi verk som spänner över svensk folkmusik i jazztappning, J. S Bach och sönerna Carl Philipp & Johan Christian. Konserten avslutas i ett virtuost fyrverkeri med en resa genom tangons historia av tangomästaren Astor Piazzolla. 

21 juli
Näktergalen och Drottningen 

Blockflöjtisten Per Gross och organisten Johan Hansson Lindström bjuder på bland annat  holländskt 1600-tal av Sweelinck och van Eyck samt engelskt 16- och 1700-tal av Locke och Anonymus. Det hela länkas samman med minimalism från vår egen tid! Instrumentens drottning möter en djärvt drillande näktergal - tillsammans blir det levande och sammanslingrad musikalisk samtalskonst! 

28 juli
Elier Duo

Från Tradition till Passion - en kammarmusikalisk resa med Marimba och Flöjt. Stämledaren för Estlands nationaloperas flöjtsektion tillsammans med en av Sveriges mest skickliga unga slagverkare bjuder på ett program med berättelser ur folkmusik från olika delar av världen. Paret vill presentera musik från sina hemorter och genom den förtälja sina egna berättelser. 

4 augusti 
Okända Pärlor – för sång och piano

Världen är fylld av musik men mycket av den spelas alltför sällan. Sångaren Adéle Brander och pianisten Tilde Ahlbeck Glader har skapat ett program i syfte att lyfta fram okända kompositioner, med stort fokus på kvinnliga kompositörer samt musik från olika länder. Varmt välkommen att lyssna på och ta del av dessa okända pärlor.

11 augusti 
Anda – Spelmännen och Broadway

Anda tar med publiken på en resa till Paris, London och New York. Sånger från kända musikaler som bland annat Les Miserables, Jesus Christ Superstar, Spelman på taket och Grease framförs med tenornyckelharpa, bouzouki och stämsång. 

18 augusti 
Filip Jers & Emil Ernebro

Emil Ernebros fingerspel på gitarr är i absoluta världsklass och Filip Jers har kallats ”The Swedish Harmonica Sensation” av internationella musikjournalister. Deras repertoar består av låtar från den amerikanska folk- och jazzrepertoaren, poplåtar från 60-70 talet och svenska visor. Ledord för deras musicerande är spelglädje, spontanitet och sväng!