Begravningsbyrå & begravningsceremonin

planera begravning

Du som anhörig till den avlidne står inför många val när du ska planera begravning och gravsättning. Du behöver bland annat utforma ceremonin och välja kista, planera för minnesstund, kanske annonsera, välja mellan gravsättning i kista eller urna och utformning av gravsten. 

begravningsceremonin

Utformning av ceremonin väljer du själv i samråd med präst eller annan begravningsförrättare. Vanligtvis har man ceremoni med kista, men den kan även ske med urna efter kremation. Om du är medlem i Svenska kyrkan kan du ha kyrklig ceremoni i någon av våra kyrkor eller kapell. I Storkällans kapell kan du även ha borgerlig ceremoni eller enligt annan trosuppfattning. Ceremonin kan även hållas någon annanstans, till exempel utomhus på en vacker plats som var betydelsefull för den avlidne. Vill man bära kistan i samband med ceremonin kan man anlita bärarlag men det blir billigare om man kan ombesörja det själv tillsammans med närstående. 

minnesstund

Minnesstunden utformar du som du vill och har stor möjlighet att få den ekologiskt hållbar och hålla kostnaderna nere. Platsen för minnesstunden väljer du förstås helt själv. Bjud på ekologisk vegetarisk mat som innebär minst miljöbelastning. Tänk på att inte duka med engångsmaterial och använd gärna miljömärkt material till inbjudnings- och tackkort.

begravningsbyrå

Vid ett dödsfall brukar ofta en begravningsbyrå anlitas för att hjälpa till med både de formella och praktiska frågorna kring en begravning.Begravningsbyrån kan antingen ta hand om hela begravningen eller delar av den. Många begravningsbyråer erbjuder miljövänliga alternativ. Du kan också välja att ordna med det mesta själv och på så sätt få ett personligt och miljövänligt avsked till lägre kostnad. 

kista och urna

Kista måste alltid användas, även om den transporteras vidare till kremation. Miljövänlig kista finns att köpa hos begravningsbyråer. Den händige kan också tillverka den själv, men då måste man följa särskilda föreskrifter om material, mått och utformning. Tänk hållbart och miljövänligt genom att använda en enkel kista i rent trä och klä den invändigt med ekologisk eller återvunnen textil. Kistor av rent trä är nedbrytningsbara vid jordbegravning och står för lägre kväveutsläpp vid kremering. Urnor finns i olika material och utformning och köps vanligtvis hos begravningsbyråer. Bor du inom Nacka församling får du vår ekologiska urna och sammetspåse kostnadsfritt. Urnan kan du också eventuellt tillverka själv i ekologiskt material, men även urnor måste ha särskilda mått och vara av förgängligt material. För våra askgravplatser används sammetspåse.