Foto: Ikon

Vigsel

  • Ni kan boka vigsel i någon av våra kyrkor: Domkyrkan, Leksbergs kyrka och Marieholmskyrkan i Mariestad eller Torsö kyrka och Fågelö kapell på Torsö. 
  • Vigseln är kostnadsfri men åtminstone en av er behöver vara medlem i Svenska kyrkan. Om det finns ett församlingshem ledigt får ni låna det gratis för bröllopsfest. Läs gärna mer om våra kyrkor, kapell och församlingshem längre ner på sidan, där hittar ni också information om våra fina brudkronor som finnas att låna gratis. 
  • VIKTIGT! Ni behöver ett intyg om hindersprövning från Skatteverket!
    I god tid före vigseln behöver ni beställa ett intyg om hindersprövning från Skatteverket. Intyget gäller i fyra månader. Syftet med intyget är att kontrollera att det inte finns några hinder för er att gifta er, till exempel att någon av er är under 18 år.
  • Innan vigseln har ni ett vigselsamtal med prästen där ni planerar vigseln och pratar om vilka texter som ska läsas, hur löftena ska låta, vem som gör vad och när. För prästen blir samtalet dessutom ett sätt att lära känna er och en bra grund för hens vigseltal till er. Samtalet kan ni ha i kyrkan eller hemma hos er. Om ni väljer att ha det hemma, kan ni sedan ha ett möte i kyrkan då in går igenom ceremonin på plats för att ni ska känna er bekväma under vigseln.
  • Boka vigsel genom att maila till församlingsexpeditionen på: mariestads.forsamling@svenskakyrkan.se  eller ringa 0501-39 05 00 på vardagar kl. 10.00-12.00.
Foto: Magnus Aronson /Ikon

Bra att veta inför vigseln

Domkyrkan vackert upplyst under Kultur- och Skördefesten.

Kyrkor, kapell och församlingshem

Mariestads församling har fyra kyrkor och två kapell: Domkyrkan, Leksbergs kyrka, Marieholmskyrkan, Torsö kyrka, Fågelö kapell (på Torsö) och Skogskapellet. I samband med dop, konfirmation, vigsel eller begravning i någon av våra kyrkor eller kapell kan du låna vårt församlingshem utan kostnad.

Musiknoter på ett vitt papper.

Regler för musik vid kyrkliga handlingar

Dop, vigsel och begravning

Guldfärgad brudkrona med gröna och blå stenar.

Brudkronor

Finns att låna från församlingen.