Foto: Ikon

Vigsel

Ni kan boka vigsel i någon av våra kyrkor: Domkyrkan, Leksbergs kyrka och Marieholmskyrkan i Mariestad eller Torsö kyrka och Fågelö kapell på Torsö.

Vigseln är kostnadsfri men åtminstone en av er behöver vara medlem i Svenska kyrkan. Om det finns ett församlingshem ledigt får ni låna det gratis för bröllopsfest. Vi har också fina brudkronor att låna ut gratis.

NI BEHÖVER ETT INTYG OM HINDERSPRÖVNING FRÅN SKATTEVERKET
I god tid före vigseln behöver ni beställa ett intyg om hindersprövning från Skatteverket. Intyget gäller i fyra månader. Syftet med intyget är att kontrollera att det inte finns några hinder för er att gifta er, till exempel att någon av er är under 18 år.

INNAN BRÖLLOPET HAR NI ETT VIGSELSAMTAL MED PRÄSTEN
Inför vigseln kommer prästen att kontakta er för ett samtal där ni planerar vigseln: vilka texter som ska läsas, hur löftena ska låta, vem som gör vad och när. För prästen blir samtalet dessutom ett sätt att lära känna er, och en bra grund för hens vigseltal till er.

Samtalet kan ni ha i kyrkan eller hemma hos er. Om ni väljer att ha det hemma, kan ni sedan ha ett möte i kyrkan. Då går ni igenom ceremonin på plats för att ni ska känna er bekväma under vigseln.

Boka vigsel genom att skicka e-post till församlingsexpeditionen mariestads.forsamling@svenskakyrkan.se  eller ringa 0501-390500.