Ortsnamnet Sallerup är en sammansättning av det gammalnordiska namnet Saxulf och slutledet -rup, det vill säga torp i betydelse nybygge. Namnet härrör från vikingatiden och Södra Sallerup förekommer i skrift första gången 1283.
Södra Sallerups kyrkas byggnadshistoria
Anor från 1100-talet
De äldsta delarna av Södra Sallerups kyrka är från senare delen av 1100-talet. Kyrkan byggdes ursprungligen av tuktad gråsten och sandsten i romansk stil med ett kvadratiskt långhus i väster och ett lägre kor med absid, en halvcirkelformad avslutning i öster. Kyrkan hade två ingångar, en i söder för männen och en i norr för kvinnorna. Långhuset hade små, högt sittande fönster. Invändigt hade kyrkan inga valv utan ett plant tak av trä. Under medeltiden fick kyrkan olika tillbyggnader. Vid 1200-talets mitt restes tornet vars valv pryddes med kalkmålningar.
Om- och tillbyggd av C G Brunius
Kyrkan har förändrats flera gånger från medeltiden och framåt. Sitt nuvarande utseende fick kyrkan vid en om- och tillbyggnad 1863–64 under ledning av Carl Georg Brunius i Lund, den tidens tongivande kyrkoarkitekt. Det gamla koret revs. Långhuset byggdes om och till. I öster revs en del av långhuset och byggdes till med ett tresidigt avslutat korparti. Tre nya korsvalv ersatte de raserade medeltidsvalven och långhuset fick två korsarmar.
Interiör från 1930-talet
Den nuvarande interiören härstammar inte från 1800-talet utan i huvudsak från en restaurering 1931 under ledning av länsarkitekt N A Blanck. Sakristian flyttades från koret till norra korsarmen dit även orgelläktaren flyttades från långhusets västända, koret frilades och fick golv av kalksten. Kyrkan fick värmeledning och elektrisk belysning. Koret fick två fönster med glasmålningar av Hugo Gehlin.
När kyrkan fick ny puts 1969 blottlades två ursprungliga romanska fönster, ett i norra och ett i södra långhusmuren. Dessa fönster hade murats igen då kyrkan fick nya, betydligt större fönster på 1700-talet. De romanska fönstren finns markerade i putsen.
Populär kyrka för bröllop
Södra Sallerups kyrka är en populär bröllopskyrka. Kyrkan har en egen brudkrona som gärna får användas vid vigslar i kyrkan. Till kronan hör en speciell bok där bruden som burit kronan får skriva sitt namn och vigseldatum innan brudparet tågar ut ur kyrkorummet efter vigselgudstjänsten. Kyrkan har också en marsch specialskriven till sig, ett musikstycke som många brudpar väljer att tåga in i eller ut ur kyrkan till.