Detta ger medlemskapet

Som medlemmar i Svenska kyrkan verkar vi tillsammans för en gemenskap som stärker, lyfter och ger hopp. Här kan du läsa mer om vad kyrkoavgiften går till.

Kyrkoavgiften skapar möjligheter

De flesta av oss kommer någon gång i livet i kontakt med kyrkan. Det kan vara när livet känns som bräckligast eller absolut bäst – och allt däremellan. Oavsett när ska mötet med Svenska kyrkan lyfta, stärka och ge hopp.

Du är välkommen till kyrkan oavsett om du är medlem eller inte. Men som medlem i Svenska kyrkan betalar du en kyrkoavgift som används till många viktiga verksamheter. Tack vare varje medlem kan Svenska kyrkan fortsätta göra allt detta möjligt:

ERBJUDA EN GEMENSKAP

Det finns något för alla i kyrkan. Runt om i Lundby församling finns varje vecka möjlighet för barn, unga och vuxna att träffas och umgås. Det handlar till exempel om öppna förskolor, gudstjänster, soppluncher och ungdomsgrupper. 

För en del kan det betyda mycket att få hjälpa till. I alla våra kyrkor finns det möjlighet att engagera sig ideellt. Att hjälpa till med kyrkfikat, i en barngrupp eller som kyrkvärd är exempel på uppgifter.

KYRKAN VILL BRYTA ENSAMHET

För den som själv inte kan ta sig till kyrkan finns till exempel möjlighet till hembesök eller träffar på äldreboenden. Varje vecka erbjuder församlingen också tillfällen där människor kan träffas och få ett sammanhang. 

OLYCKOR, KRISER OCH KATASTROFER

Kyrkan stöttar vid olika slags kriser – personliga såväl som kriser som sker i samhället. Svenska kyrkan samarbetar med samhällets övriga krisberedskap vid större olyckor eller krissituationer. I Lundby församling finns krisstödsutbildad personal som snabbt kan vara på plats när det behövs dygnet runt, året om. Den öppna kyrkan blir en stilla plats för tankar och en mötesplats för sörjande.

STÖD OCH SAMTAL

Livet blir inte alltid som man tänkt sig. Då kan det vara skönt att ha någon att prata med. Det kan handla om gratis enskilda samtal i Lundby församlings samtalsmottagning, att ringa Jourhavande präst eller delta i någon samtalsgrupp. Församlingens diakonimottagning verkar för att utsatta människor ska få möjlighet att förbättra sin livssituation.

KYRKOBYGGNADERNA OCH KULTURARVET

Kyrkobyggnader är fulla av historia och är en viktig del i vårt gemensamma kulturarv. Här firas regelbundet gudstjänster, och här äger viktiga händelser i människors liv rum. På många håll fungerar kyrkan som ett historiskt landmärke som har en särskild plats i människors hjärtan. Kyrkorna är betydelsefulla och det är viktigt att de finns och att de vårdas. Som medlem i Svenska kyrkan är du med och bevarar kyrkobyggnaderna och därmed en del av Sveriges historia.

KULTUR OCH MUSIK

I Svenska kyrkan finns ett rikt kulturliv med konserter, musik och många körer där du kan utveckla ditt musikintresse. Svenska kyrkan bär på en rik kulturskatt och är en av Sveriges största arrangörer av musikevenemang. Över 100 000 människor i alla åldrar sjunger i någon av Svenska kyrkans körer och i Lundby församling finns närmare 25 olika körer för barn, ungdomar och vuxna att välja mellan. 

VID LIVSHÄNDELSER

I Svenska kyrkan finns lång erfarenhet av att välkomna barn och vuxna genom dopet, att erbjuda tonåringar ett tillfälle att få brottas med frågor om vem man är och vad man tror på vid konfirmationen, att manifestera kärleken till den man älskar under en vigsel, och att få ta farväl när en anhörig eller nära vän gått bort.

SOLIDARITET – FÖR ALLA

Svenska kyrkan arbetar utifrån att alla människor är lika mycket värda oavsett kön, ålder, sexuell läggning, varifrån man kommer eller ens trosuppfattning. Lundby församling vill stå upp för solidaritet och medmänsklighet och välkomna dig som du är.

I det solidariska arbetet ingår även omsorg om miljön. Lundby församling är miljödiplomerad och arbetar strukturerat för att minska miljöpåverkan.

PÅ PLATS UTOMLANDS

Tack vare ett världsomspännande samarbete med andra kyrkor och organisationer arbetar också Svenska kyrkan för att hjälpa till utomlands vid naturkatastrofer eller i krigshärjade områden. Act Svenska kyrkan arbetar långsiktigt mot fattigdom, förtryck och orättvisor, och finns snabbt på plats när det behövs runt om i världen. För de svenskar som befinner sig utomlands finns stöd att få hos Svenska kyrkans utlandsförsamlingar.

Historia och kulturarv

Svenska kyrkan har en lång historia. Läs mer om Lundby församlings kyrkor och dess kulturarv, våra besöksmål och hur vi vårdar kulturarvet.

En hållbar kyrka

I Lundby församlings solidariska arbete ingår även omsorg om skapelsen. Församlingen är miljödiplomerad och arbetar strukturerat för att minska miljöpåverkan.

Så blir du medlem

Välkommen som medlem i Svenska kyrkan. Här kan du enkelt anmäla inträde genom att fylla i en blankett eller kontakta oss.

En kvinna med ett Svenska kyrkan-nyckelband skrattar åt något.

Nätverk, samarbeten och projekt

Lundby församling vill erbjuda en öppen kyrka. En följd av det är engagemang i projekt och samarbeten med andra aktörer i samhället.

Läs mer om medlemskapet på svenskakyrkan.se:

Bebis leker med bubblor på aktivitet i kyrkan för föräldrar och barn.

Medlemskap

I Svenska kyrkan finns det plats för dig som tror – eller tvivlar. För dig som längtar efter rättvisa och en bättre värld, som vill sjunga i kör eller ha gemenskap.

Albertus Pictors kalkmålning som föreställer änglar rengörs i Helga Trefaldighets kyrka i Uppsala.

Kyrkoavgiften skapar möjligheter

Som medlem i Svenska kyrkan betalar du en medlemsavgift, också kallad kyrkoavgift. Den finansierar den lokala församlingens verksamheter.

Ett litet barn med hatt sitter utomhus.

Anledningar att vara medlem

De flesta kommer ibland i kontakt med Svenska kyrkan. Det kan vara när livet känns som bräckligast eller absolut bäst. Oavsett när ska mötet med kyrkan stärka och ge hopp. Du som medlem gör det möjligt!

Några unga kvinnor sitter och fikar utomhus.

Du behövs

Kom som du är. För att dela din historia, för att du saknas när du inte är här, för att du är unik. Här finns många möjligheter. Du kan bli volontär i din församling eller åka på utbyte. Du kan också ge en gåva. Och du - välkommen som medlem i Svenska kyrkan om du inte redan är det. För Gud älskar dig gränslöst.

En kyrkogård i solsken.

Begravningsavgiften

Begravningsavgiften finansierar begravningsverksamheten. Begravningsavgift betalas av alla som är folkbokförda i Sverige och som har en kommunalt beskattningsbar inkomst, oavsett religion.

Kvinna på huk framför flicka i en kyrka.

Utträde ur Svenska kyrkan

Som medlem är du viktig och du bidrar på olika sätt till kyrkans liv och verksamhet. Här får du veta hur du lämnar oss, men också vad kyrkoavgiften och begravningsavgiften som du ser på din deklarationsblankett egentligen är för något. Att gå ur kyrkan kostar ingenting.

Digitalt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med vad som sker i Lundby församling! Prenumerera på Lundby församlings nyhetsbrev.

Anmäl dig här!

Din historia. Dina drömmar.

Till Lundby församling ska du få komma som den du är. Svenska kyrkan vill vara en mötesplats för många, för i mötet med andra förändras vi. Gud blir större och våra liv blir rikare. Tillsammans är vi mycket mer!

 

Kalender

I kalendern kan du se vad som händer i Lundby församling dag för dag - från fikastunder och gudstjänster till större konserter och verksamheter för alla åldrar. Öppet för alla. Välkommen!

Gudstjänstkalender

Här hittar du en gudstjänstkalender. Du kan också läsa mer om de olika gudstjänsterna som firas i Lundby församling.

Konsertprogram

Välkommen på konsert! Ta del av körsång, storslagna symfonier, konserter för barn och mycket mer. Här samlas information om de konserter som arrangeras i Lundby församling.

Det händer i kyrkan

Här hittar du församlingens alla grupper och aktiviteter. Församlingen är stor och utbudet är brett – och här finns plats för dig!

Dop, konfirmation, vigsel och begravning

Kyrkan finns där genom hela livet, från att välkomna ett barn in i Guds familj, välsigna äktenskapet till att stödja anhöriga i sorgen efter någon nära.

Bli medlem i Svenska kyrkan

Du är välkommen att bli en del av Svenska kyrkan oavsett vem du är. Här finns en plats för dig. Det är enkelt att bli medlem!

En hållbar kyrka

I Lundby församlings solidariska arbete ingår även omsorg om skapelsen. Församlingen är miljödiplomerad och arbetar strukturerat för att minska miljöpåverkan.

Historia och kulturarv

Svenska kyrkan har en lång historia. Läs mer om Lundby församlings kyrkor och dess kulturarv, våra besöksmål och hur vi vårdar kulturarvet.

Manifestation Stärka Banden mellan kyrka och moské, 2015.

Om församlingen

Lundby församling ligger på Hisingen i Göteborg och är en del av Kristi världsvida kyrka. Församlingen är en gemenskap som delar evangeliet i tro och liv, i en av Sveriges snabbast växande storstadsmiljöer.