Foto: Luleå stift

Välkommen till kyrkan i sommar!

Oavsett var i Sverige du befinner dig under sommarmånaderna finns Svenska kyrkan nära. Besök en sommaröppen kyrka, gudstjänst, evenemang eller upptäck den lokala platsens historia!

På sommaren kan du besöka en gudstjänst, lyssna på en konsert eller upptäck kulturarvet genom att besöka sommaröppna kyrkor och kyrkogårdar. Kyrkobyggnaderna tillhör oss alla och de berättar om kristen tro, men också om landets och den lokala platsens historia. Hitta rätt med hjälp av appen Kyrkguiden eller sommarkyrkokartan.

En hand håller i en mobil med skärmbild om kyrkguiden som visar adressen för kyrkan.

Appen Kyrkguiden

Appen Kyrkguiden hjälper dig hitta till våra kyrkor. I kalendern finns gudstjänster, konserter och andra evenemang. Appen är gratis och finns för både iPhone och Android.

Hitta din församling

På sommaren kan du besöka sommaröppna kyrkor och kyrkogårdar. Här kan du söka på enbart ort eller postnummer för att hitta församlingar i ett visst område.

Ett altare framför ett kyrkfönster.

Kyrkor och platser

Upplev över 4 000 kyrkor och kapell. Eller besök kyrkogårdar, kyrkoruiner och andra platser.

Sommarkyrkokartan

Genom att klicka på en kyrka du är intresserad av får du fram mer information och kontaktuppgifter.

Kalendarium

Här hittar du vad som händer i Luleå stifts församlingar.

En liten pojke i vit skjorta och grön fluga doppar sina fingrar i dopfuntens vatten.

Upptäck kulturarvet

Kyrkor och begravningsplatser är fulla av historia och rymmer olika slag av berättelser. Samtidigt är rummen och platserna inte museala utan används än idag, ett levande kulturarv.

Kyrkan är där för dig även på sommaren

Om du vill kan du be en bön eller tända ett ljus på Svenska kyrkans bönewebb. Behöver du prata med någon kan du få hjälp och stöd av en diakon eller präst.

En manlig präst pratar i mobiltelefon.

Jourhavande präst

Behöver du någon att prata med? Jourhavande präst lyssnar. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt.

Be en bön, tänd ett ljus

På bönewebben kan du be en bön eller tända ett ljus. Kanske för en närstående eller någon långt bort. Någon frisk eller någon sjuk. För dig själv eller för någon annan.

En person hjälper ett barn att tända ett ljus.

Få hjälp och stöd

Välkommen att kontakta Svenska kyrkan när du behöver någon att prata med. I Svenska kyrkan finns utbildad personal som lyssnar och ger stöd och råd vid allt från sorg till relationsproblem.