Lena Tjärnberg ny kontraktsprost i Norra Norrbottens kontrakt

Nyhet Publicerad

Biskop Åsa Nyström har utnämnt Lena Tjärnberg att vara kontraktsprost i Norra Norrbottens kontrakt. Hon arbetar till vardags som kyrkoherde för Svenska kyrkan i Kiruna.

Lena Tjärnberg är ny kontraktsprost från 1 januari 2022. Foto: Olle Thoors/Kiruna pastorat

Lena Tjärnberg är till vardags kyrkoherde i Kiruna pastorat. Hon är ursprungligen från Strängnäs och studerade teologi vid Umeå universitet. Sin första tjänstgöring som präst hade hon i Jukkasjärvi församling där hon också varit församlingsherde.

– Jag ser fram emot att jag på flera olika sätt får möjligheten att bidra till en kyrka som är viktig och relevant för många i Norra Norrbottens kontrakt, säger Lena Tjärnberg.

Den främsta utmaningen menar hon är rekrytering av diakoner och präster.

– Att få sökande att kunna se det fantastiska med att verka och bo i norraste norr. Så som jag gjorde när jag flyttade till Kiruna 2015, säger Lena Tjärnberg.

Norra Norrbottens kontrakt består av Gällivare-Malmbergets pastorat (Gällivare församling och Malmbergets församling), Haparanda församling, Kalix församling, Kiruna pastorat (Jukkasjärvi församling, Karesuando församling och Vittangi församling), Pajala församling, Överkalix församling och Övertorneå församling.​

Förordnandet gäller från och med 1 januari 2022 till och med den 31 december 2024.