Minnesord över Gunnar Weman

Nyhet Publicerad

Den 24 februari 2024 avled den tidigare ärkebiskopen Gunnar Weman. 1986–1993 verkade han som biskop i Luleå stift. Biskop Åsa Nyström och de tidigare biskoparna Hans Stiglund och Rune Backlund delar minnesord över sin föregångare.

Minnesord   
  
Vi sörjer den tidigare biskopen i Luleå stift Gunnar Weman som har avlidit i en ålder av 92 år.   
  
Gunnar Weman prästvigdes 1958 för Uppsala stift och där hade han sin långa prästgärning bland annat som kyrkoherde i Sigtuna. Genom Svenska kyrkans mission gjorde han en långvarig och bestående insats för att främja missionsengagemanget i Sverige och fördjupa många relationer internationellt. 1985 tillträdde Gunnar Weman som direktor för Svenska kyrkans nämnd för gudstjänstliv och evangelisation, men blev redan 1986 biskop i Luleå stift. Här tjänstgjorde han fram till 1993, då han blev vald till ärkebiskop för Svenska kyrkan.   
  
Åren innan biskopstjänsten var betydelsefulla för hans biskopsgärning. Hans förtrogenhet med kyrkolivet i dess mångfald, både i Sverige och utomlands, och särskilt gudstjänsten som kyrkolivets centrala fokus präglade hans uppdrag.   
  
Gunnar Weman var en intensiv ledare och en biskop med ett klart mål: församlingens andliga liv med gudstjänsten som centrum. Han var inom detta område påtagligt produktiv i tankar, ord och gärningar. Med entusiasm och hoppfullhet satsade Gunnar Weman på att samla kyrkans folk till lovsång och tillbedjan. Han hade en stark förväntan att olika inomkyrkliga grupperingar av troende skulle föras samman i den gemensamma gudstjänsten som ett enhetens tecken.  Ett tydligt exempel är ”Gemenskapens mässa” vid prästmötet 1989, som var ett inspirerat och radikalt försök att genom liturgisk concelebration bygga solidaritet och gemenskap inom prästerskapet.   
  
Gunnar Weman sökte med uthållig dialog stärka tilliten och samhörigheten mellan Svenska kyrkan och dess väckelserörelser. Han samlade laestadianska företrädare till samtal för att bygga förtroende. Han var under hela sin biskopstid i Luleå djupt involverad i brobyggandet till EFS som bland annat visade sig i hans aktiva roll i den samtalsdelegation som 1988 presenterade den visionära idéskissen om fördjupad samhörighet mellan Svenska kyrkan och EFS och som 1990 bekräftades och celebrerades i förnyelsegudstjänster runtom i Sverige.   
  
Vi i Luleå stift känner en stor tacksamhet för Gunnar Wemans biskopsgärning och vad han har betytt för vår kyrka, vårt stift och dess församlingar och ber med Symeon i templet: ”Nu låter du din tjänare gå hem i frid, som du har lovat.”  
  
Vila i frid Gunnar, må Guds eviga ljus lysa för dig. 

 

Åsa Nyström  
Biskop, Luleå stift   
  
Hans Stiglund   
Biskop emeritus, Luleå stift  
  
Rune Backlund  
Biskop emeritus, Luleå stift