Biskop Åsa Nyström om sorg och allhelgona: Gud vandrar med oss

Nyhet Publicerad

Inför allhelgonahelgen delar biskop Åsa Nyström ett samtal om sorg. Samtalet är inspelat på Örnäskyrkogården i Luleå.

Biskop Åsa Nyström besöker gärna kyrkan under allhelgonahelgen, tiden på året då kyrkan så tydligt talar om livet som kommer efter.
   – Vi får vända vår sorg, saknad och längtan till Gud i bön, och får höra hur Gud bär och tar emot. När vi sörjer får vi också vila i att Gud vandrar med oss som på olika sätt står kvar med vår sorg, säger Åsa Nyström.
   För många människor har allhelgonahelgen blivit en viktig helg. Oavsett om man går i kyrkan eller inte, går man till kyrkogården för att minnas sina nära.
   – Vi ser att ljuständningarna på kyrkogårdarna har ökat oerhört mycket under senare tider. Vi har hittat ett sätt att, tillsammans i vårt land, få minnas, få uttrycka sorg, längtan, kärlek och tacksamhet, säger Åsa Nyström.

Sorgen kärlekens syster

I samtalet, som filmats på Örnäskyrkogården i Luleå, beskriver biskop Åsa Nyström den livsviktiga sorgen som kärlekens syster, de hänger så intimt samman.
   – Vi behöver sorgen, och resan i sorgen, för att hitta ett sätt att leva när den vi saknar inte längre finns där, säger Åsa Nyström.
   Det är inte bara när en person avlidit som sorgen kommer till oss. Den kan också komma när människor i vår närhet lämnar oss av andra anledningar.
   – Om kärleken tar slut på ett annat sätt blir det en annan resa. Sorgen är resan till att låta kärleken få en annan plats i sinnet, livet och kroppen, säger Åsa Nyström.

 

Allhelgonahelgen

Allhelgona är den tid på året då vi tillsammans med människor i Sverige och världen uppmärksammar och minns dem som har lämnat det här livet. Det är en helg då vi påminner oss om att döden finns, och drabbar oss alla.