Foto: Jeff Weese/Ikon

Krönika: Jesus ger frid och fred

Krönika av Charlott Rehnman, domprost i Luleå domkyrkoförsamling.

(Ur Kyrknyckeln nr 4 2021)

När det lider mot advent och jul börjar sångerna om Jesus växa sig allt starkare. Det är en återkommande tradition som skapar tro och hopp, minnen, stämning, närhet och eftertanke. Förhoppningsvis innebär det en slags julefrid, för det är verkligen hjärtevärmande sånger, jubelrop och Hosianna! Vi sjunger om Davids son, om Maria och Josef och vägen till Betlehem. Och i centrum av allt: Jesusbarnet.
Ingen jul utan Jesus. Hans födelse firas stort över hela den kristna världen. Vi firar det förunderliga mysterium som sker i julnatten när Gud blir människa.
Utan Jesus ingen kyrka, kristendom eller kristet julfirande. Inget jullov heller. Jesus födelse berör oss alla och på många sätt. I historien om Jesus finns ett igenkännande, för vi har alla fötts till världen, helt beroende av kärlek, skydd och omvårdnad.

Profeterna i bibeln hade talat om Fredsfurstens ankomst tusentals år tidigare. Det fanns en gemensam längtan efter Messias, som skulle komma för att befria och  upprätta. När Jesus föds in i världen, kommer han som ett svar på människors längtan, därför är julevangeliet verkligen ett glädjebudskap för allt folk, i alla tider.
Jesus är en historisk person. Han är för många en läromästare och förebild. Ändå är Jesus för en kristen mer än så. Han är både Gud och människa. Jesus skapar tro. 
Jesus lindrar nöd. Jesus gör under. Jesus talar om himmelriket. Jesus helar sjuka och förvandlar människors liv. Jesus inbjuder till gemenskap. Jesus tröstar sörjande. Jesus förlåter synder. Jesus upprättar. Jesus tar emot barnen och välsignar. Jesus ger frid och fred. Jesus talar klarspråk. Gör upp med falskhet och ondska. Han undervisar och hjälper helt enkelt människor att leva och överleva i en många gånger komplicerad värld.

Jesus tänder ljus där tvivel finns. Ja, han är själva ljuset. Han är den som säger ”kom” och ”följ mig! ” För en kristen är Jesus vägen till Gud och den fasta klippan att bygga sitt liv på. Namnet Jesus betyder Herren räddar/frälser. Utan Jesus vore människan och skapelsen förlorad och hänvisad till sig själv och sin undergång.  Men genom Jesus försoningsverk finns räddningen tillgänglig för oss och hela skapelsen. 
I våra kyrkor finns kors, krucifix med en lidande Kristus, eller triumfkrucifix som betecknar den triumf som den återuppståndne Jesus Kristus. Korset är en ständig påminnelse om Jesus lidande och död för mänsklighetens frälsning. Korset är på samma gång en stark symbol för tron, hoppet och kärleken, uppståndelsen och livet. 

”Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på 
honom inte ska gå under utan ha evigt liv. Ty Gud sände inte sin son till världen för att döma världen utan för att världen skulle räddas genom honom.” 
(Ur Johannesevangeliet 3:16-17)

Charlott Rehnman, domprost i Luleå domkyrkoförsamling