600-årig korkåpa från Järvsö

- Svenska Bibelsällskapets julkort

Svenska Bibelsällskapet är känt för mycket. Något som under en längre tid gjort Bibelsällskapet känt och använt är det julkort man varje år ger ut. Upplagan har de senaste åren sträckt sig upp mot 80 000-strecket. Julkortsmotivet härom året var hämtat från den 600-åriga korkåpa, som förvaras i Järvsö kyrkas sakristia.

Långt innan Gustav Vasa kom till makten i Sverige och då medborgarna fick den katolska undervisningen och predikan i kyrkan på latin, var holländska konstnärer och hantverkare redan igång med en praktfull kor-kåpa till Hälsingland. Med brev hade de fått beställning och uppdrag att måla förlagorna till broderiet. De bästa hantverkare med yrkesvana och skicklighet borgade för att prästerskapet i Järvsö erhöll en utsökt vacker högtidsskrud.

Broderierna, även kallade måleri med nål, är av högsta klass. Porträtten, förfärdigade av finaste silkestråd och guld, är lysande och färgglada. En ryggsköld med en broderad bård är fäst på en sammetskåpa, som troligtvis fått nytt tyg på 1600-talet. 

Ryggsköldens motiv föreställer de tre konungarna som tillber Jesusbarnet i Marias famn, med Josef stående strax intill. Bården är också den broderad med bl.a. sex apostlabilder. Under broderierna finns endast den vita linnelärften varpå figurerna är påsydda efteråt.

Broderierna, som antagligen gjorts av män, så kallade pärlstickare har framställts i två delar, bakgrunden av en hantverkare och figurerna av en annan.

Denna korkåpa, som tillhör Järvsö församling, deponerades hos Historiska museet för drygt hundra år sedan och har legat ljustätt förvarad i en låda på museet. I början av 70-talet var denna liturgiska klenod till-baka till hemförsamlingen igen efter en genomgripande och dyrbar restaurering. Konservator Gunnel Berggren har lagt ner drygt 500 timmar på arbetet - och guldet skiner nu igen som på 1400- talet!

Bibelsällskapets julkort med korkåpan från Järvsö finns att köpa på kyrkans bokbord!