Linköpings domkyrkopastorat Besöksadress: Ågatan 40 , 58222 Linköping Postadress: Box 2037, 58002 Linköping Telefon: +46(13)205000 E-post till Linköpings domkyrkopastorat

Skolprogram årskurs 1-6

Med skolans nya läroplan finns många möjligheter till samarbete mellan skolan och kyrkan. Inom ämnen som religion, naturkunskap, geografi, historia och bild ser vi många intressanta beröringspunkter. Ett besök i Linköpings domkyrka innebär att eleverna får del av ett stort kulturarv med symboler från medeltidens kyrka fram till våra dagar…I kyrkan finns spår från alla tider och tankegångar därifrån. Vi kan på ett levande sätt berätta och samtala kring kyrkans olika högtider, bibelberättelser och historia. Vi funderar tillsammans omkring viktiga frågor som kärlek, relationer och döden under medeltidsvalven.

Domkyrkan är öppen från nio på morgonen och hela skoldagen.  Ibland är det bön, mässa, begravning eller orgellektion, så det är säkrast att ni hör av er innan om ni vill komma med en grupp till Domkyrkan utan att delta i något av våra program!
Under vårens alla skolutflykter är det många som besöker Domkyrkan.  Vi hjälper er gärna med en kort presentation av kyrkan. Vi hoppas att ni finner något i vårt utbud lockande -  något som fördjupar och berikar er undervisning! Obs! Det är gratis!

Förskoleklasserna

Är ni nyfikna på barnens altarskåp? Vill ni upptäck Domkyrkan? Hör av er!

Barnens altarskåp
När vi går in i kyrkan kan det vara som att komma in i en annan värld där det mesta är annorlunda. Här är det högt i tak, ljudet ekar, människor bär speciella kläder och musiken låter annorlunda. Böner, bekännelser och lovsång ljuder. Här möts dåtid, nutid och framtid.
Leken är viktig för barns utveckling och lärande. I leken hanterar barn det de redan kan och det de vill lära sig att förstå. I leken stimuleras fantasi, inlevelse, kommunikation och förmågan till symboliskt tänkande. Här stimuleras också förmågan att samarbeta och lösa problem. Lek är liv!
Vi vill med Barnens altarskåp bjuda in barnen att utforska kyrkans värld och livets frågor på sina egna villkor! Altarskåpet står öppet för alla som kommer in i kyrkan. KOM IN OCH LEK!

Årskurs 1-3

Gamla och nya testamentet
I dramatiseringar och lek får barnen lära känna Jesu liv  eller Gamla testamentets spännande historia och betydelse.

Med ljus och lykta
Upplevelsevandring genom kyrkoåret. Vi vandrar genom kyrkan och stannar upp vid några högtider. Från advent via jul, kyndelsmässodagen, fastan, påsken, några av sommarens högtider till allhelgonatiden. Vi sjunger och lyssnar på psalmer. En kortfattad översikt över kyrkans år.

Detektiver i Domkyrkan
Vi letar efter ledtrådar i  små och stora detaljer i katedralen. Det kan vara bibelpersoner, kyrkohistoriska kännetecken eller något annat vi letar efter. Därefter går vi runt tillsammans och en pedagog berättar lite mer. Alla som vill får tända ljus. Ett program med mycket rörelse och egen upptäckarglädje.
Tidsåtgång 75 min.

Årskurs 4 - 6

Medeltiden i Domkyrkan
En rundvandring i kyrkan där ni får höra om kyrkbygget, klosterlivet och den medeltida katedralskolan. Några elever får klä ut sig.

Med ljus och lykta

Koll på Domkyrkan
Rundvandring med en presentation av människor och händelser i Domkyrkan alltsedan 1100-talet till våra dagar.

Bildanalys
Vi ser på en målning/konstverk som känns aktuell och funderar på vad det föreställer och betyder.
Tidsåtgång 30 minuter

Små detaljer i en stor katedral
I alla kyrkor finns symboler. Vad är en symbol? Vad betyder den? Vi vandrar runt och ser oss omkring och tänker tillsammans. Vi använder ritkol och papper för att skapa något att ta med hem.

Boka eller fråga:

Annika Appel