Ett dop i en kyrka. En kvinna med sin man bakom sig, håller barnet i famnen. En manlig präst håller barnets hand.
Foto: Jesper Wahlström /Ikon

Dop

Livets första fest! Att döpas är att få nytt liv, att bli en del av kyrkan - Guds stora familj, och starten på den kristna livsvägen. Det är att få en stor gåva ifrån Gud.

Är du intresserad av att döpa ditt barn eller kanske döpas själv? Hör av dig till oss så berättar vi mer.

Vanligast är våra särskilda dopgudstjänster på lördagar och söndagar.

Vi bokar även gärna in dop i söndagens gudstjänst.

Ring expeditionen 031-996860 så ser vi vilka tider som är lediga eller maila: lindome.forsamling@svenskakyrkan.se

Inför dopet

Inför dopet träffas förälder/rar och präst för att gå igenom det som ska ske i dopgudstjänsten. Den tjänstgörande prästen hör av sig inför detta tillfälle.
Till denna träff kan de vara bra att fundera på ev önskemål kring musik. Kanske vill en vän eller släkting spela eller sjunga något, eller framföra en dikt. Det är också bra att titta på vilka psalmer man önskar. Förslag på dopsalmer, finns t.ex på Dopguiden.

Gudföräldrar eller faddrar

Förr fick den som döptes en gudfar och en gudmor. De skulle fungera som ett socialt skyddsnät och gå in som vårdnadshavare om barnets biologiska föräldrar dog. Numera finns inte den funktionen kvar och i stället har vi faddrar.
En dopfadder är en förebild och en förebedjare för barnet. Den som ska vara fadder, behöver enligt Svenska kyrkans ordning, själv vara döpt.

Har du speciella frågor eller önskemål om dop?

Hör av dig till någon av prästerna. Ring församlingsexpeditionen och hör vilka tider som är aktuella den helg ni önskar ert dop. Efter bokningen ordnas träff med prästen för ett dopsamtal.

Kyrkans hus, vid Lindome kyrka, kan hyras för dopfika. Dopdräkt, om ni önskar en sådan, finns för utlåning.

Ett föräldrapar, en präst och en bebis vid ett dop utomhus på vintern.

Dop

Vill du döpa ditt barn? Eller vill du själv bli döpt? Dopet är en fest för livet och en tradition som är lika fin oavsett om den som döps är ung eller gammal.

En familj och en präst framme vid dopfunten under ett dop.

Så går en dopgudstjänst till

Dopet kan vara en del i söndagens gudstjänst, eller utformas som en egen dopgudstjänst. Här läser du om hur gudstjänsten går till.

Droppar av vatten som far genom i luften.

Meningen med dopet

Dopet är en helig handling, ett sakrament. Handlingen är helig eftersom vi tror att Gud verkar genom den.

En glad dopfamilj, faddrar och präst står långt fram i kyrkan.

Barndop

Dopet är en vacker tradition som kan samla familj, släkt och vänner. Men det är också en högtidsstund. Alla som är samlade får lyssna till Guds löfte om kärlek och omsorg om barnet.

En vuxen man döps.

Att döpas som vuxen

Om du inte blivit döpt som barn kan du döpas som ung eller vuxen.

Prästen håller sin hand på en konfirmands huvud när hon döps.

Att döpas som konfirmand

Om du inte döptes som barn, kan du ändå bli konfirmand. Under konfirmandtiden blir du erbjuden att döpas.

En liten flicka i famnen på sin fadder, en ung man.

Fadder

Vid barndop är det ofta faddern som bär barnet fram till dopet. Det är också vanligt att faddern medverkar vid dopet med exempelvis ljuständning eller textläsning.

Händer håller i en glasskål med vatten som lyfts upp ur en sjö.

Dopets symboler

Människan har i alla tider alltid använt sig av symboler för att förtydliga och tolka sin tro. Dopets mest synliga symboler är vattnet, dopljuset och dopklänningen.

Händer som spelar på ett piano.

Psalmer vid dop

Det finns många psalmer och andra sånger som passar vid ett dop. Här kan du lyssna på några vanliga doppsalmer.