30 mars 2019, Östhammar, Sverige: Kyrkoherde Tina Johansson döper Wilma Märta Julia Bjälmén Rönnqvist i Films kyrka, Dannemorabygdens församling.
Foto: Albin Hillert/Ikon

Dop

Att döpas är att få nytt liv, att bli en del av kyrkan - Guds stora familj, och starten på den kristna livsvägen. Det är att få en stor gåva ifrån Gud.

Är du intresserad av att döpa ditt barn eller kanske döpas själv? Hör av dig till oss så berättar vi mer.

Dop har vi gärna i söndagens gudstjänst eller gudstjänst med barn och vuxna.
Vi kan även boka in särskilda dopgudstjänster på söndagar och lördagar. Ring expeditionen så ser vi vilka tider som är lediga.

Inför dopet träffas förälder/rar och präst för att gå igenom det som ska ske i dopgudstjänsten. Den tjänstgörande prästen hör av sig inför detta tillfälle.
Till denna träff kan de vara bra att fundera på ev önskemål kring musik. Kanske vill en vän eller släkting spela eller sjunga något, eller framföra en dikt. Det är också bra att titta på vilka psalmer man önskar. Förslag på dopsalmer, finns t.ex på Dopguiden.

Gudföräldrar eller faddrar? Förr fick den som döptes en gudfar och en gudmor. De skulle fungera som ett socialt skyddsnät och gå in som vårdnadshavare om barnets biologiska föräldrar dog. Numera finns inte den funktionen kvar och i stället har vi faddrar.
En dopfadder är en förebild och en förebedjare för barnet. Den som ska vara fadder, behöver enligt Svenska kyrkans ordning, själv vara döpt.

Har du speciella frågor eller önskemål om dop?
Hör av dig till någon av prästerna. Ring församlingsexpeditionen och hör vilka tider som är aktuella den helg ni önskar ert dop. Efter bokningen ordnas träff med prästen för ett dopsamtal.

Kyrkans hus,  vid Lindome kyrka, kan lånas för dopfika. Dopdräkt, om ni önskar en sådan, finns för utlåning.