Foto: AnnaKarin Lagerlöf

S:t Nicolai kyrka

Kyrkan ligger vackert placerad utmed Lidan i stadens centrum, på Hamngatan 7. Kyrkan har ingen egen parkeringsplats, och det kan vara begränsat med parkeringsmöjligheter.

Kalender för S:t Nicolai kyrka

En sammanställning över alla planerade aktiviteter i S:t Nicolai kyrka.

Ta mig dit!

Mariakapellet

Det charmiga lilla Mariakapellet ligger i S:t Nicolai kyrkas södra korsarm och iordningsställdes vid kyrkans senaste renovering. Här finns plats för 20-25 personer och är perfekt till mindre vigslar och dop. Sven-Bertil Svensson har dekorerat samtliga fönster, bl.a. med en Mariabild i glasmosaik som altartavla. Från Mariakapellet kan kororgeln med 17 stämmor spelas på grund av dess dubbla spelbord. Kapellet inbjuder till bön och stillhet med sin speciella kombination av ljus och rymd. Här finns möjlighet att stanna till och tända ett ljus.

Kyrkvärdar

Ann-Marie Rynman
Ann-Mari Eklöw
Claés Englund
Sofia Hagberg
Gunilla Hjällström
Gunilla Hugosson
Elisabeth Ferm
Turid Inghammar
Johan Lindén
Anne Jansson
Jan Olsén
Berit Rydén
Anders Sahlqvist
Ingeborg Johnsson (representatnt från kyrkorådet)
Camilla Lundgren (representatnt från kyrkorådet)

Läs om kyrkans historia

Kyrkans namn härrör från sjöfararnas och handelsmännens skyddshelgon, S:t Nicolaus. Lidköpings läge vid Vänern och vid en medeltida handelsplats gör att man kan ana att här mycket tidigt funnits en kyrka. Staden har sina äldsta kända stadsprivilegier från 1446 och dagens kyrka har murrester från denna tid. Några av dessa stenar är synliga framme vid ingången till Mariakapellet som iordningställdes i kyrkans södra korsarm vid senaste renoveringen 1995. Det är främst två händelser i stadens historia som präglat kyrkan; De la gardie-tiden och stadsbranden 1849.

Gå vidare!