Planera en minnesstund

Det finns inga rätt och fel när man planerar en minnesstund
En minnesstund kan vara öppen för alla begravningsgäster och hålls då direkt efter ceremonin i en närliggande lokal. Vill man begränsa inbjudan till en mindre skara är det fullt möjligt. En minnesstund kan också hållas i hemmet eller på en restaurang.

Inbjudan, anmälan och servering
För att underlätta planeringen kan det vara bra om det i förväg ges möjlighet att anmäla sin närvaro till minnesstunden. Om man anlitat en begravningsbyrå kan de ta hand om allt från inbjudan till servering.

Vad skall man bjuda på?
Tidpunkten för begravningsceremonin kan ha betydelse när man väljer vad man skall äta och dricka under minnesstunden. En del kan ha rest långt för att närvara på begravningen så oftast är det uppskattat med någon typ av enklare måltid innan kaffe med tillhörande kaka eller tårta serveras. Tänk på att det bör finnas ett vegetariskt/veganskt alternativ och möjlighet att anmäla allergier i samband med att man tackar ja till minnesstunden. 

Tal och framträdanden
Vid en minnesstund ges ofta tillfälle för tal om händelser och minnen man delat med den avlidna. Ett gott råd är att utse någon som hälsar gästerna välkomna och ger ordet till den som vill framföra ett tal eller kanske en sång under minnesstunden. Det kan vara en vän eller släkting eller en representant från begravningsbyrån.