Foto: Natalie Grainger

Lugn och ro i en, för många, hetsig vardag

Nyhet Publicerad

"Man ska kunna komma hit från jobbet på lunchen i mjuka kläder, få en lugn stund och sedan gå tillbaka till vardagen."

I den medelstora körsalen i Landskrona församlingshem är ljusen tända och det spelas lugn och rogivande musik. Pianot är ställt till sidan för att ge maximal plats för besökarna. I dörren står yogaläraren Camilla Prenning och välkomnar oss med öppna armar.

Cirka en fredag i månaden finns det möjlighet till inre lugn och stillhet i en annars, för många, hetsig vardag. Yogaläraren Camilla berättar att hon startade gruppen för cirka två år sedan eftersom hon tyckte att det var många som ifrågasatte varför man som kristen utövade yoga. Hon fortsätter och förklarar att det är ett bra sätt att lära känna sig själv på och därför ville hon erbjuda en yogaform där alla känner sig välkomna, oavsett om man har en koppling till kyrkan eller inte.

Jag vill att folk ska kunna stanna upp och känna efter vart man är på väg. Bli mer medveten om sig själva och kunna finna en inre ro i det man gör, säger Camilla.

En av de som varit med från starten är Rosmarie. Hon tycker att yogan får henne att slappna av på ett speciellt sätt, att man kan komma in i sig själv och släppa alla jobbiga tankar.

Det finns så mycket gott i små ögonblick och de tänker man mycket på här. Det är skönt att kunna finna ett lugn i vardagen. Att få lite egentid. Många hade nog mått bättre av att göra sånt här, men ofta är det ganska dyrt. Tur att man då kan komma hit helt gratis!, säger hon och skrattar.

Det är ungefär 10–15 personer på varje pass och åldrarna är blanda-de mellan 30–70 år. Smidighet som många kopplar till yoga är också varierande, men yogan är lugn och mjuk eftersom det viktigaste för Camilla är att alla ska kunna delta.

Jag fokuserar mycket på återhämtande yoga, att man ska kunna komma hit från jobbet på lunchen i mjuka kläder, få en lugn stund för att sedan gå tillbaka till vardagen. Jag brukar också ha ett tema varje termin som jag kopplar våra klasser till. Förra terminen var det varit andens frukter, då fokuserade vi bland annat på frid och tålamod, säger hon.

Andra saker som vi tror att du kan vara intresserad av

Pilgrimsvandringar

Pilgrimens sju nyckelord är enkelhet, långsamhet, andlighet, delande, bekymmerslöshet, frihet och tystnad.