Fågel sitter på taket till fågelholk.

Välsignelse av hem

Varje hem är värt att välsignas. I bönestunden när hemmet välsignas, tackar vi för ditt hem och ber att Gud välsignar det, vi ber för alla som bor där och alla som kommer på besök.

Hemmet är en plats dit man får komma och där man bara får vara. Hemmet är en tillflyktsort och en viloplats. Där får man vila och samla krafter som behövs utanför hemmet. I vårt land har många ofta långa arbetsdagar. I hemmet gör vi också mycket tungt arbete, vi tvättar, diskar, städar och renoverar. En del av oss utför mycket av vårt arbete på distans från hemmet. Välsignelse av hemmet är en bönestund som betonar att Gud är engagerad i våra vardagsliv och välsignar oss. 

I hemmet ryms inte bara det goda livet. Sorger, besvikelser, bråk, ordväxlingar, vaknätter och starka negativa känslor. När ett hem välsignas tackar vi Gud för livets alla delar, ber om beskydd från det onda, om välsignelse för dem som bor i hemmet, om att kärlek ska få råda och att Gud ska bära också genom det svåra.

Oftast välsignas hem när man just flyttat in eller när man skapar ett första gemensamt hem. Du kan också be om att få välsignelse av ditt sommarställe, ditt nya företag, din arbetsplats eller en fotbollsplan.

Hemvälsignelsen kan göras på olika sätt, men vi ber böner, bibelläsningar och förböner finns alltid med. Oftast sjunger vi något tillsammans och ibland använder vi helig olja, välsignat vatten och/eller rökelse.

Jesus säger till Sackaios och till dig: ”Idag skall jag gästa ditt hem.” (Lk 19:5)

 

Har du frågor; kontakta gärna någon av oss präster.